Kalastus - SP-Team Jiesjärvellä 28.04-02.05.2009

SP-Team Jiesjärvellä

Vettä sataa, Torniossa muuttuu jo lumeksi ja sitä tulee paljon. SP-Team on matkalla Jiesjärvelle Enizein, Maken ja allekirjottaneen voimin. Ilma paranee aamulla 28.4. kun ollaan Norjassa. Kelkkareitin alkupäässä Kautokeinon ja Karasjoen välillä on hyvä sää. Lumitilanne huolestuttaa, on vähänlaisesti.

Tavarat rekeen ja menoksi. Alku on helppo, jokien ja järvien jäitä. Sitten tulee ikävä yllätys joka vaikuttaa koko reissuun. Noin kolme metrinen sula, jota en näe ajoissa, joten yli on mentävä. Kelkka menee, reki ei. Show oli vastuksiin tottuneelle tiimille ominainen kurinalainen paniikki. Jälkeenpäin hymyilyttää, silloin ei. Reki kellui, koska oli pakattu huolellisesti pressuun, mutta kuorma piti purkaa jäälle nopeasti että saatiin reki jäälle. Tiimi toimi loistavasti!

Matka jatkui ja tuntui jo hieman raskaalta, mutta leiri oli suunniteltu keskisaareen ja sinne siis mennään vaikka hampaat irvessä. Perille päästin ja leiri pystytettiin jo paljaaksi sulaneeseen saareen. Vähän purtavaa ja asiaan. Saaren ympärillä oli valmiita reikiä, joista aloitettiin. Kalan tulo alkoi heti, ykkönen napautti jäälle ensimmäisen muutaman sadan grammaisen raudun. EniZeilläkin oli jokin sopivan kokoinen kiinni, mutta jään reuna osoittautui kohtalokkaaksi. Ensimmäinen päivä antoi rautua, jonka koko osoittautui viikon mittaan standardi 400 grammaiseksi.

Toisen päivän aamu alkoi saaren ympäristöä onkien ja rautua nousi tasaisesti, jopa hyvin. Kooltaan samaa kuin aiemminkin. Niimpä iltapäivän kopasua suunniteltiin uuteen paikkaan, harjukset mielessä. Paikaksi valittiin kartalta pieni lampi (n.100x400m), jossa on puroyhteys Jiesjärveen. Kelkalla paikalle ja kairaamaan. Ensimmäinen reikä nosti mutaa ja pilasi EniZein uuden karhian Laxströmin kairan. Toiset reiät kairattiin syvempään veteen, mutta kaloja ei näkynyt. Sitten EniZei meni puronniskan sulaa onkimaan ja sai puolen kilon harjuksen. Sinne siis.

Make kairasi muutaman metrin päähän sulan reunalta ja alkoi onkia. Kun allekirjoittanut kairasi viereen reikää sai Make sinä aikana jo viisi komeaa Harjusta isoimman ollessa vajaat 800 gr. Jackpot oli löytynyt :) Tahti jatkui kovana ja kaikki saivat recordinsa, liki kiloisia harjuksia nousi useita (Ykkösen reilu 900g harjus-video). Sää oli puolipilvinen, mutta elämä aurinkoinen :) Illalla EniZei onki saaren ympäriltä vielä muutamia rautuja.

Kolmas päivä oli aurinkoinen mutta rautua tuli vähemmän ja uuden pikkulammen kopaisu oli eilisen vastakohta. Lampi oli isompi, mutta liian matala. Pikkulammelta siirryimme sitten erääseen Jiesjärven lukuisista "vuonon pohjukoista". Tuloksena harria, rautua, madetta ja yllättäen Varsinaista jalokalaa eli haukea. Päivä oli niin lämmin, että peseytyminen avannosta otetulla vedellä oli varsin miellyttävä kokemus, ehkä päivän parasta allekirjottaneelle.

Neljännen päivän aamuna tiimi oli jo aikaisin järven länsirannan pelipaikkoja etsimässä. Rautua ei meinannut löytyä millään. Eräs matala lahti antoi haukea ja otti vieheitä.. ei hyvä. Siispä syvempiin vesiin ja etsimään. Kairailua niemen nokalle ja reunalle, paikka olikin tykin oloinen. Kohta oli SP-Teamin Leech-Specialisti Makella iso kiinni, mutta harmillinen karkuutus. EniZei sai muutaman raudun kunnes sitten tärähti isompi ja virkumpi kala kiinni.. Pieni pettymys oli kun kala oli harri (810g) luullun isomman raudun sijasta.. komea kala kuitenkin. Syönti oli harvaa, mutta Make sai myös muutamia rautuja. Itse olin nollilla pitkään, kun yhtäkkiä jyrähti ja oli mukavan tuntuinen. Irtos. Äkkiä pelti takaisin samaan syvyyteen, uusi tärppi ja irti. Paniikki alkoi nousta jo puseroon, että taidan missata koko parven, mutta sain sentään sen pienimmän siitä seasta ylös. Kala oli 630g rautu, joka jäi lopulta reissun isoimmaksi rauduksi. Sää oli todella kuuma ja paidat lähtivät kaikilta reppuun.

Iltapäivän kopaisu tutulle "harrijärvelle". Harria tuli muutamia, mutta riesana olivat luupäät, jotka söivät hanakasti vieheitä. Yhtään punaista Mutu-leechiä ei enää ole, kiitos maastopukuisille (irvistys). Kopaisun iloisin asia EniZeille ja Makelle taisi olla, kun menin aivan liian lähelle jään reunaa kokeilemaan sulasta onkimista :)

Lauantai oli viides suunniteltu kalastus päivä, mutta kesäisen sään takia oli pakko aamusta jo purkaa leiri ja lähteä. Kamat rekeen ja matkaan. Matka oli rikkinäisen reen ja kesäisen kelin takia pitkä ja "hieman" raskas. Alkumatka sujui mukavasti jäitä pitkin, mutta sitten alkoi ylänkö. Rekeä irrotettiin ylämäessä ja puskettiin. Vaatteet väheni ja reki näytti hajoavan käsiin. EniZei ja Make kävelivät pitkät tovit soita pitkin, kun ykkönen ajeli hankalimmat paikat reitin ulkopuolelta. Helpotus oli suuri kun lähtöpaikan talot näkyivät.

Reissu oli raudun määrän suhteen hyvä, koko hienoinen pettymys. Harjukset olivat odotetun upeita, hauet ei niin mieluisia, koska verottivat viehepakkia aika rajusti. Säät hyvät ja paikka kokemisen arvoinen. Paljon opittiin ja vahvistuttiin eränkävijöinä. Virheistä oppii parhaiten :)

Kuva 1. Teltta oli pienellä saarella keskellä Jiesjärveä
Kuva 2. EniZein aamusyönnin raudut
Kuva 3. Reki oli reissun jälkeen aika sillassa, samasta kuvasta näkee myös lumitilanteen

Lämpimästi Jiesjärveä suositellen,

ykkönen

Luettu 1289 kertaa

Reissussa mukana

EniZei, ykkönen, MakeTiimin logo

Piilota kommentit

Kommentit

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy lisätäksesi kommentin.
04.05.2009tsokakovin oli lyhyt ja ytimeekäs rapsa
05.05.2009JataHyvinhän sieltä kalaa nousi! Laaturapsaa ykköseltä.
05.05.2009tsokano niin tulihan se pitempikin versio kun malttoi odottaa
KuvaLajitteleAikaKalaPainoPituusPisteetKalastusmuotoVesistö
Nieriä (Rautu) 630 g01.05.2009
13:00
ykkönen
Nieriä (Rautu) 630 g - 97p Pilkintä Finnmark,
Jiesjärvi
Harjus 730 g01.05.2009
10:50
EniZei
Harjus 730 g - 296p Pilkintä Finnmark,
Jiesjärvi
Nieriä (Rautu) 530 g01.05.2009
10:35
Make
Nieriä (Rautu) 530 g - 81p Pilkintä Finnmark,
Jiesjärvi
Nieriä (Rautu) 460 g01.05.2009
10:15
EniZei
Nieriä (Rautu) 460 g - 71p Pilkintä Finnmark,
Jiesjärvi
Harjus 770 g30.04.2009
11:00
Make
Harjus 770 g - 312p Pilkintä Finnmark,
Jiesjärvi
Harjus 930 g29.04.2009
17:00
ykkönen
Harjus 930 g - 377p Pilkintä Finnmark,
Jiesjärvi
Harjus 940 g29.04.2009
15:30
EniZei
Harjus 940 g - 381p Pilkintä Finnmark,
Jiesjärvi