Kalastus - Makeaa lohta 15.03.2009

Makeaa lohta

Tämä on tarina siitä, kuinka kirjopilkkireissu meni putkeen "vähän väsyneenä".
Eli aloitetaan viime viikosta, kun suunnittelin hyökkäystä Paltaselle. Reissu peruuntui, kun jouduin yllättäen kotiäidiksi lapsen sairastuttua. Siispä uutta ajankohtaa miettimään. Vapaat näytti olevan tosi tiukassa, joten ainoa mahdollisuus lähiaikoina oli tämä aamu. Sunnuntai on toki hyvä päivä pilkkimiseen, mutta työkuviot vaikuttivat hieman vireystilaan. Heräsin edellisenä aamuna kuudelta töihin aamuvuoroon, josta yövuoroon, josta sitten suoraan vaatteenvaihdon jälkeen kohti Paltasen lampea...on se kirjolohi hyvää...

Aamulla vähän väsytti, mutta intoa se ei laannuttanut. Naapurin Esa lähti kyytiin, ja kohta olimmekin Paltasella. En ole ennen lammella käynyt, mutta usein Ilen luo ajaessani olen lampea ihastellut, ja laskenut jäällä olevien ukkojen määrää. Kävijöitä on riittänyt, joten odotukset kalansaannin suhteen olivat tietysti huimat, kuten aina, kun JyPyn miehistä puhutaan. Lammessa on kaksi kohtaa, joissa kalamiehet majailevat. Muutoin lammen jää näytti suht. koskemattomalta. Ensikertalaisena tuntui tietysti luonnolliselta mennä paikoille, joista kaloja oli jälkien perusteella saatu. Tarinointi kalamiesten kanssa tuotti tuloksen, että kalapaikoilla ollaan.

Yksi kala oli jäälle noussut aamutuimaan, vaikka yrittäjiä oli jäällä kuusi ennen meitä. Virittelimme ootto-onget pyyntiin eri syöteillä varusteltuna, koska varmaa ottipeliä meillä ei tiedossa ollut. Toisessa vavassa uittelin erilaisia morreja mm. katkaravuilla syötitettynä. Lähes kolmen tunnin session aikana yksi lähellä pilkkinyt mies sai pienen kirjolohen, eli syönti oli heikohkoa. Oli aika tehdä strategianmuutos...

Siirryimme kahdestaan Esan kanssa kohtaan, jossa ei jälkiä näkynyt. Tuskin syönti siellä ainakaan hiljaisempaa olisi. Esa laittoi ensimmäisen ongen pyyntiin, ja minun laskiessa omaa onkeani kuulin vienon vihellyksen. Esa nosti jäälle ensimmäisen kirjolohen. Painoa tällä oli 1050g. Menin muutaman metrin päähän onnittelemaan miestä saaliista, kun kuulin kahahduksen oman onkeni suunnasta, kala oli kiinni, ja painoa tällä oli 960g. Kaksi ensimmäistä kalaa olivat jäällä alle neljän minuutin paikan vaihdon jälkeen. Pieniä toki olivat, mutta talven avauskaloiksi ihan ok. Siitä meni ehkä viisi minuuttia, kun ootto-onkea taas vietiin, ja nostin jäälle edellistä pienemmän kalan. Painoa oli arviolta n. 750g.

Molemmat kalat tarttuivat ootto-onkeen, joten kaivoin repusta Räsäsen, jonka viime viikolla paikallisesta liikkeestä ostin. Väri oli houkutteleva hyllyssä, ja niin vaikutti olevan myös jään alla. Muutama minuutti nykyttelyä, ja raju tärppi. Rajuus johtui lähinnä siitä, että vettä paikalla oli karvan verran yli metrin. Väsymys ja villi kala aiheuttivat muutaman ryntäyksen jälkeen siiman katkeamisen. Siima kyllä olisi normaali oloissa kestänyt kalan liikkeet, jos mies olisi yhtään pysynyt vauhdissa mukana. Lyhyt oli sen Räsäsen retki minun pikkirepussa.

Sitten alkaa se huvittava osuus...Kalantulosta innostuneena keksimme grillata pienimmän lohen. Mukana oli kertakäyttögrilli ja fileerausveitsi. Nyhersin veitsellä jääoloissa repaleiset fileet, jotka grilliin laitoimme muhimaan. Kaivoin repusta suolasirottimen, josta laitoin maustetta fileiden päälle oikein roimalla kädellä. Kala kypsyi, ja jätin makkarat syömättä odottaen lohta kypsäksi. Kalasta tuli kypsänä lähes ravintolatasoinen ;) ja eikun syömään. Kuten alussa kerroin, on tullut vähän tehtyä töitä, ja sillä oli taas osansa asian onnistumisessa. Käytin viikko sitten työpaikkani asiakkaita pilkillä, ja yhden halutessa mukaan kahvisokeria, laitoin suolasirottimeni sitä täyteen. Eli, kun maustoin kalan, laitoin siihen oikein roimalla kädellä sokeria. Koostumus ei silmät väsymyksestä turvoksissa suolasta erottunut, mutta mausta asian kyllä heti huomasi. Yritin kyllä ensin syytellä Esan grillihiiliä, että niillä sitten tulee paskanmakuista kalaa. Ei fileet maistuneet kummallekkaan, ja pieniä naurunhyrähdyksiä kuului loppupäivän.

Esa sai vielä yhden pienen lohen, painoltaan 850 g, ja yhdestä ongesta vietiin syötit. Iltapäivällä syönti hiljeni, ja pääsin kuin pääsinkin hereillä autolle. Kalat olivat todennäköisesti samaa istutuserää, ja pieniä oli tällä kertaa lampeen tuotu. Kahdella pienimmistä kaloista oli ruma reikä kyljessä, ja mieleeni juolahti, olisiko viljelylaitoksella vieraillut saukko (?) Kalat olivat virkeitä, mutta luulisin vesien lämmettyä keväällä reikäkylkisellä kirjolla olevan aika tukalat oltavat.

Näin meni ensimmäinen reissu paltaselle. Vaikka kalat olivatkin pieniä, tuli tapahtumia mukavasti. Kuusi kalaa kävi koputtelemassa, joista neljä saimme ylös. Aamuisessa paikassa kokeneet kävijät istuivat edelleen samoilla rei'illä, kun sieltähän niitä on ennenkin saatu... Uskoakseni ilman uutta aluevalintaa olisimme tehneet MP-reissun, sen verran hiljaiselta näytti muiden kalamiesten liikkeet.

Parin viikon päästä lähdetäänkin sitten JyPyn miehinä rankaisemaan lammen kalakantaa. Silloin lammella järjestetään lohipilkkikilpailu. Toivottavasti saadaan hyvä tiiminmiehitys mukaan, Tumi ja Ilkka sinne vaan. Värit on selvillä ;)

Tulipas tälle rapsalle mittaa. Iltapalaksi lähden paistamaan kirjolohta, ja tällä kertaa maustan sen suolalla...

Luettu 539 kertaa

Reissussa mukana

hartsa79

Piilota kommentit

Kommentit

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy lisätäksesi kommentin.
15.03.2009hartsa79Keskimmäisen kuvan alin kala on sellainen reikäkylki
15.03.2009Tumi81Laaturapsaa! :) Aika paha tuo suolan ja sokerin vaihtuminen... Hymyn tuo kyllä kirvoitti =) Polttelee tuo lohen pilkintä, saa nähdä taipuisiko jo ensi viikonloppuna Tahiskalle tai Paltaselle... Kisa olisi kyllä poikaa kans! Jos menisi vähän suuremman saaliin puolelle kun SM-pilkit Pieksänjärvellä... :D
15.03.2009ilkka81dodiin... sillälailla... heh hyvä rapsa... ja enköhän mie kisassa sit mukana...
17.03.2009ollimahaEt ole ainoo täällä kenelle on noin käyny.. Nimimerkillä "sokerilla maustettua porsaan sisäfilepihviä nauttinut" ;)
KuvaLajitteleAikaKalaPainoPituusPisteetKalastusmuotoVesistö
Kirjolohi 960 g15.03.2009
18:05
hartsa79
Kirjolohi 960 g - 99p Mato-onginta Pieksämäki,
Paltanen,
Paltanen