Sivuja: [1]   Siirry alas   
  Tulostusversio  

Jigaus peruke

(Luettu 18040 kertaa)
Meri jerkkaaja
*
Poissa


Profiili
« : 05.10.12 - klo:20:13 »

Moi
mä jigaan suht koht paljo mutta mulla on yks ongelma haukia on mutta myös ahvenia, ahvenia haluaisin mutta ku joutuu käyttää peruuketta niin niitä ei oikein tule yhtä paljon .
MIKÄ OLIS KÄTEVÄ RATKAISU? ku ei haluis käyttääcperuuketta?
  Pyörittää silmiään


EDIT: Otsikko
« Viimeksi muokattu: 05.10.12 - klo:23:50 kirjoittanut T11Mika »
Typeyks
**
PoissaProfiili WWW
« Vastaus #1 : 05.10.12 - klo:20:25 »

Fluorocarbon peruke.
« Viimeksi muokattu: 05.10.12 - klo:20:34 kirjoittanut Typeyks »

No mitäpä lottoot!
Eris
Vieras
« Vastaus #2 : 05.10.12 - klo:20:27 »

Fluorocarbon-peruke on hyvä ratkaisu, tosin ei sekään normaalin perukkeen verran kestä. Mut joskus hauet vaan vie jigin mennessään, se kuuluu kalastukseen. Hymyilee Harvoin kyllä on jigiä mennyt hauen vuoksi vaikkei peruketta ole ollutkaan.
Meri jerkkaaja
*
Poissa


Profiili
« Vastaus #3 : 05.10.12 - klo:20:30 »

mä oon käyttäny 0.30 triline fluorcarbon mutta ei oo kestäny hampaita
paksumaa?
Typeyks
**
PoissaProfiili WWW
« Vastaus #4 : 05.10.12 - klo:20:37 »

Savage Gear XLNT Spectrum 0,39 vahvuudella kestää kyllä.
Eris
Vieras
« Vastaus #5 : 05.10.12 - klo:20:38 »

Ite oon käyttäny 0,25mm Eumerin fluoroa ja hyvin on kestänyt. Ite yritän olla koko ajan niin hereillä, ettäsaan vastaiskun vedettyä heti pikkunykystäkin. Useimmiten jigi hyvin hauen suupielessä kiinni, ei siis vaaraa hampaista.
Partanaama
*
PoissaProfiili
« Vastaus #6 : 05.10.12 - klo:22:29 »

0,48mm Prologic fluoroa käyttäny ite perukkeena jigailussa. Kestäny yllättävän hyvin haukien vierailut. 

Jep Jep
fisustaja92
Moderaattori
***
PoissaProfiili WWW
« Vastaus #7 : 05.10.12 - klo:23:04 »

Miten fluoro/monotapseja käyttävät suosittelevat sen tapsin tekemisen - liittosolmulla (millä niistä?) vai pienen leikarin välityksellä kuituun. Meinaan nyt etupäässä että onko sillä mitään haittavaikutusta?

Ite askarrellut 0.6mm monosta 20-40cm "perukkeita" tähän päivään asti #8-10 leikarilla. Alkuviikosta tulee fluoroa joten aattelin selvittää tämän pienen päätä rassanneen homman.

Laitoksesta karannut rantahörhö.
handyy
*
PoissaProfiili
« Vastaus #8 : 05.10.12 - klo:23:35 »

Miten fluoro/monotapseja käyttävät suosittelevat sen tapsin tekemisen - liittosolmulla (millä niistä?) vai pienen leikarin välityksellä kuituun. Meinaan nyt etupäässä että onko sillä mitään haittavaikutusta?

Ite askarrellut 0.6mm monosta 20-40cm "perukkeita" tähän päivään asti #8-10 leikarilla. Alkuviikosta tulee fluoroa joten aattelin selvittää tämän pienen päätä rassanneen homman.
Ite ainakin käyttänyt tupla unisolmua, toimii
Partanaama
*
PoissaProfiili
« Vastaus #9 : 06.10.12 - klo:00:31 »

Unisolmulla suoraan kuitusiimaan sitonu fluoron. kelassa 18mm kuitua ja suoraan sitonut 0,48mm fluoron. 
rantarosvo
***
PoissaProfiili
« Vastaus #10 : 06.10.12 - klo:08:03 »

Ite käytän aina leikaria (nykyisin sellaista berkleyn kolmoisleikaria pienimmässä koossa) kuidun ja fluoron välillä. Solmiminen on helpompaa kuin, että solmis siimat yhteen sellaisella solmulla, mikä varmasti pitää ohuenkin kuidun kanssa (esim. tupla albright).

Dropshotjigauksen myötä yleensä leikarin päässä on nykyään lukko, jolloin valmiiksi "rigattuja" perukkeita voi vaihdella helposti sen mukaan minkämoista koukkua tarvitsee. Perukkeen päässä on vain pienenpieni lenkki, mikä on helppo pudottaa lukkoon. Jos peruke katkeaa ei vaihtamiseen tuhraannu liikaa aikaa.

Leikarin pois jättämistä voi perustella itselleen sillä, että kalat ei näkisi ylimääräistä roipetta jigin edessä, mutta ite käytän ainakin sen verran pitkiä perukkeita ja toisaalta niin pieniä leikareita, että en usko niiden haittaavan.

Toisaalta jos haluaa vieheen aina ihan vavan kärjen lähelle ennen heittoa on toki mahdollista, että jos siimat on liitetty tyylikkäästi solmulla, voi solmun vetää vaparenkaiden "sisään". Leikarin kanssa ei vaparenkaat moisesta tykkää heiton aikana.

Trileneä oon ite pääsääntöisesti käyttänyt, edellinen rulla oli 0,24mm ja nyt tuossa odottaa 300m 0,27mm, josta pitäis riittää hetkeksi Hymyilee Sufixin fluorocarboni ei omasta mielestä ollut niin hyvää ainakaan parin rullan perusteella.


edit: vielä fisustajalle, että jos vain suinkin mahdollista ja että heittäminen pysyy mielekkäänä, kannattaa perukkeiden pituutta lisätä hiukan. Tai tuo ääripään 40cm on jo ihan hyvä omasta mielestä, ite tulee käytettyä vielä pidempiä. Mutta makuasiahan tämä tietty on, mutta kuten tuossa aikaisemmin tuosta leikarin käytöstä höpöttelin, niin sen vuoksi itellä myös pidempi peruke.

edit2: ja vielä tuosta fluorocarbonin vahvuudesta. Ite käytän sellaista mikä on samoissa vetolujuuslukemissa kuidun kanssa (kuten toiseen topikkiin kirjoittelinkin). Paksuilla siimoilla toki saadaa vetolujuutta ja mahdollisesti parempi hankauskestävyys, mutta ohuen käsittely on helpompaa, varsinkin jos esim. dropshotatessa koukku solmitaan siiman välille jne.

Joskus tuntui, että ohuempi fluoro kestää hauen hampaissa samaan tapaan kuin paksumpikin. Rakenteensa ansiosta fluoroon jos tulee pienikin viilto hampaista, niin se saattaa siitä kohdalta napsahtaa poikki vedossa. Liekö ohut fluoro "väistelee" ko. viiltoja paremmin Iskee silmää
« Viimeksi muokattu: 06.10.12 - klo:08:15 kirjoittanut rantarosvo »
fisustaja92
Moderaattori
***
PoissaProfiili WWW
« Vastaus #11 : 06.10.12 - klo:13:00 »

Jepulisjees. Tuota liittosolmu kikkaa varmaan käyttäisin nyttenkin mutta 0,6 mono ja 0,2 kuitu oli hieman haastavia liitettäviä toisiinsa, ja ensinnäkin on melko kätevää askarrella noita tapseja "riittävästi" kerralla valmiiksi laukkuun ja vaihtaa sitten jos tarvetta. Noita haukia tulee sivukalana välillä enemmän mutta yllättävän vähän kuitenkin. Eikä ne nyt mitään mainittavia yleensä ole mutta nuo paksummat monot on napsunut hammastätseissä poikki +2kg kalan kanssa turhan kovalla prosentilla. Ja ne kun tuntuvat iskevän aina droppiin niin useimmiten saavatkin jigin melko syvälle mutta jos ei saa nieltyä niin eipä tuolla sitten taas ole väliä, mitä on suojana.  Iskee silmää

Kammoan muutenkin noita liittosolmuja ihan sen takia että niillä on ikävä taipumus kolhia renkaita ja koska sen solmun voi tarkistaa aina "huomenna"... Varmaankin pysyttelen noissa perukkeissa jos en huomaa jotain maagista vaikutusta suoraan kuituun liittämällä.
Typeyks
**
PoissaProfiili WWW
« Vastaus #12 : 06.10.12 - klo:13:59 »

Mulla on leikari toisessa päässä ja jigilukko toisessa.
Suurkalastaja
***
PoissaProfiili WWW
« Vastaus #13 : 17.10.12 - klo:01:45 »

Mulla on leikari toisessa päässä ja jigilukko toisessa.

Sama täällä. Fluorona Sufix Invisiline 0,44 mm. "Uutena" pelastaa jigin sattumahauen suusta mutta vähänkään rispaantuneena menee yllättävän helposti poikki. Tuntuu että tuo tärppi on se kriittinen vaihe, silloin se yleensä paukkuu jos on paukkuakseen. Omilla jigipaikoilla haukivaara on niin suuri että tällä pelastaa kuitenkin monta jigiä kaudessa hauen suusta.

Sivuja: [1]   Siirry ylös  
  Tulostusversio  
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC