Sivuja: [1] 2 3 4   Siirry alas   
  Tulostusversio  

Vakava tilanne vetouistellessa...

(Luettu 27438 kertaa)
hartsa79
****
Poissa



Profiili WWW
« : 28.06.09 - klo:00:51 »

Moro!

Pitää tännekkin kertoa, kun sattui tuossa Perjantai-iltana aika yllättävä ja harmittava tilanne vesillä. Olimme JyPyn miesten kanssa treenaamassa Hankasalmen Kuuhankavedellä ensi viikonlopun ks-cupin kisaa varten. Keli oli hieno kuhan uisteluun, pläkätyyni järven pinta ja lämmintä kolmattakymmentä. Hienosta kelistä johtuen olikin sitten huviveneilijöitäkin liikkellä siellä täällä, mutta ei kuitenkaan isolla selällä ahtaita paikkoja tullut.

Meillä oli vedossa normaali varustus, 12 vapaa, joista kahdeksan oli isoissa plaanareissa n. 30m veneen sivuilla. Meillä nuo plaanarit ovat vähän yli isot, kooltaan Meri-rosvon luokkaa, joten mistään pikkukelkoista ei ole kyse...Ja ne muuten näkyy Järkyttynyt

Ajelimme selkävedellä kohti Kaianniemeä, kun 20.50 aikaan huomasin niemen takaa kohti tulevan tuulilasiveneen. Veneessä oli pariskunta, molemmat seisoivat ja katselivat maisemia. Ehdin ajatella, että läheltä vene tulee, kun paukahti. Vene ylitti plaanarin selkäsiiman, joka meillä on 3mm:n Piippo-narua, väriltään oranssia, joka näkyy eilisessä kelissä kilometrin päähän. hetkessä naru laukesi irti kelkasta, kaikki toisen puolen vavat irti laukasijoista, ja yksi kela tyhjeni siimasta sekunnissa. Siima tarttui ohittavan veneen potkuriin. Meiltä loksahti suut auki, mitä helvettiä tuo teki Järkyttynyt.

Vene jatkoi matkaansa, vaikka varmasti huomasi, että nyt kolahti. Meidän veneemme on jonkin verran isompi ht, ja sekin nytkähti, joten heidänkin veneessään jotain täytyi tapahtua.
Vene kuitenkin pysähtyi n. 400 metrin päähän, ja me rupesimme kelailemaan jäljellä olevia vehkeitä ylös. Olin tässä vaiheessa aika varma, että he tulevat takaisin kysymään, mitä tapahtui, ja niin vene kohta lähtikin tulemaan täysillä meitä kohti. Se pysähtyi veneemme rinnalle muutaman sadan metrin päähän. Me emme voineet vielä ajaa heidän luokseen, koska toisen puolen plaanari ja osa vavoista ja takilat olivat vielä järvessä. Aika rivakasti niitä ylös otettiin, sen verran meinasi savua korvista nousta Vihainen

Nämä vesien ritarit kuitenkin tekivät oman ratkaisunsa, ja poistuivat paikalta kaasu pohjassa. AIKUISET IHMISET!! kun saimme vehkeet kasaan, lähdimme ajelemaan pitkin rantoja, josko olisimme heidät tavoittaneet, mutta vene katosi jäljettömiin...

No, on ymmärrettävää, että kalastus loppui siihen. Kalustotappioihin on totuttu, mutta kun niitä tulee täysin itsestä johtumattomista syistä, on niitä vähän vaikea hymyssä suin mietiskellä. Plaanarikelkan keräsimme paluumatkalla kyytiin, ja pelastukseksi koitui kelkan ja narun välissä oleva vetojousi, joka oli venynyt 15cm pituudesta metriin. Ilman tuota olisi joku paikka pettänyt, naru tuskin olisi katkennut. Jos vene olisi osunut kelkkaan, se olisi aivan varmasti nyt kututurona Kuuhankaveden pohjassa, ja henkilövahinkojakin olisi heidän veneessä saattanut sattua. Molemmat seisoivat, varusteena bikinit ja uimahousut, jotka hyvin kelluttaa Pyörittää silmiään Kelkka oli ehjä, mutta toisen puolen siimat, uistimet ja vapauttajat maksavat vähintään sata euroa, siinä sitä taas on.

Tästä tuli vähän pitkä keskustelun avaus, mutta pakko tätä oli päästä vuodattamaan. pitäkää silmät auki vesillä liikkuessanne. Sen verran olen lakia lukenut, että väistämisvelvollisuus on ohitustilanteessa molemmilla moottoriveneillä, mutta jos toinen ajaa arviolta 30hv:n moottorilla täysillä isolla selällä suoraan kohti, ja toisella on vauhtia 3,8km/h, ei siinä paljon sanansijaa jää, kuka väistämisvelvollinen on. Vehkeitä saa kaupasta uusia, ja näidenkin maksajaa vielä selvitellään, mutta jos jotain pahempaa olisi sattunut, niin olisi siinä nieleskelemistä. Liian paljon on vesillä tänäkin vuonna ihmisiä loukkaantunut/hukkunut. Jos veneen matkustaja ja kuski olisivat olleet 13 vuotiaita, olisin heidän käytöksensä ymmärtänyt, mutta kuten edellä totesin, he olivat AIKUISIA IHMISIÄ Vihainen.

Vielä jatkan Hankasalmen miehille eilen aloitettua viestintää. Vene oli 80-luvun tuulilasivene, tod.näk Yamarin tms. Moottori oli n. 30 hv ja vauhti sen mukaisesti aika kova. Väriltään vene oli vaalea, vihertävä tai beige, siitä väännettiin paukun jälkeen kättä. Sen verran se järkytti, että kenenkään mieleen ei tarkka värijäänyt. Jos joku teistä tietää kyseisen pariskunnan tietoja Kuuhankavedeltä, asemanselän tai kirkonkylän puolelta, niin yhteyden ottoa odotellaan.

Maanantaina soitamme Hankasalmen paikallislehteen ja laitamme ilmoituksen asiasta sinne, toivottavasti tekijät sitä kautta tavoitettaisiin. Kesän mittaan aikaa vietämme Kuuhankavedellä, ja moni silmäpari seuraa rannoilla liikennettä, niin uskoisin sieltäkin vihjeitä ko. henkilöistä löytyvän.

Kireitä siimoja kaikille ja turvallisia veneilyreissuja, toivttavasti ette joudu samaiseen tilanteeseen kuin me JyPyn miehet: Hartsa79, Ilkka81 ja Esa62

Päätän täältä yövuorosta tähän Vaikenee
« Viimeksi muokattu: 28.06.09 - klo:03:35 kirjoittanut hartsa79 »

Hartsa79
Tuokee astioo, nyt sitä tulloo!!
elmurvakana
*
Poissa



Profiili
« Vastaus #1 : 28.06.09 - klo:23:39 »

Sattuipa somasti itselle samankaltainen tilanne tuossa n. kuukausi takaperin. Vedeltiin siinä kaikessa rauhassa sipoon suunnalla, kun joku rantaruåttalainen ilmeisesti päätti häätää meidät pois kalavesiltään. tultiin selältä kahden saaren väliin joidenka väliin jäi arviolta n. 150m vettä rannasta rantaan, vedettiin toisen saaren reunaa pitkin ja oltiin PITKÄLLÄ väylältä. No tämä sankarihan päätti sitten paahtaa urku auki ristiin n. 20m meidän takaamme ja tietenkin kapeammalle puolelle missä jäi rannan ja veneemme väliin varmaan n.30 metriä, toisella puolellahan ei olisi ollut kuin 100m ja väylä. Tämän jälkeen kyllä taas kelpasi ajaa takaisin väylälle.

Seurauksena kaikista 4 vedossa olleesta vavasta kelat tyhjäksi, minkä lisäksi poltin kämmeneni siimaan, kun otin hätäpäissäni virvelistä kiinni ettei sekin lennä vielä kaupan päälle mereen.
Peräänkään oli turha lähteä, sen verran potkua oli Åken ja Börjen veneessä.

Kiinnostaisi vaan tietää että mitä vittua näiden tyyppien päässä liikkuu?? Lisätään vielä että saari minkä reunaa vedimme niin siinä ei ollut mökin mökkiä ainakaan näköpiirissä vielä, joten "mökkirauhan" rikkominenkaan ei voinut olla motiivina. 

Huoh.. Prkl...

Kas vain, sanoi kasvain ja kasvoi vain.
hartsa79
****
Poissa



Profiili WWW
« Vastaus #2 : 28.06.09 - klo:23:46 »

Muutamissa paikoissa, suosituilla uisteluvesillä on kuulunut huhuja, että jotkut harrastavat tätä yliajelua ihan huvikseen Vihainen. perjantai-illan tapahtumasta meillä on jonkinlaisia aavistuksia, miksi ko. henkilöt eivät jääneet tapausta selvittämään, mutta eipä niistä vielä sen enempää Pyörittää silmiään. huomenna lähtee ilmoitus lehteen.
hartsa79
****
Poissa



Profiili WWW
« Vastaus #3 : 29.06.09 - klo:00:39 »

Tässä taas yövuorossa istuskellessa sain puuskan kirjoittaa paikallislehteen, ja löytyikin Hankasalmen sanomien yleisöpalsta, johon tekstin sai lähettää. Toivottavasti juttu pian julkaistaan.
Jorma
*
Poissa


Profiili
« Vastaus #4 : 29.06.09 - klo:08:32 »

Olet ihan oikeassa siinä, että molempien konealusten täytyy pyrkiä välttämään törmäys kaikin keinoin, mutta muistatko kummalta puolen tuo toinen vene tuli? Vesillä nimittäin pätee tietääkseni sama sääntö kuin autoillessa, eli oikealta tulevaa tulee väistää, mikäli on kyse "tasa-arvoisista" aluksista. Kalamiesten harmiksi viehekalastusta harjoittavaa venettä kohtaan ei ole osoitettu samanlaisia sääntöjä kuin esimerkiksi laahuskalastusta harjoittavaa konealusta. Oma henkilökohtainen mielipiteeni, joka ei siis edusta minkään yrityksen tai organisaation mielipidettä, on että tällainen sääntö on todella puutteellinen ja tulisi määrätä koskemaan väistettäväksi myös viehekalastusta.
Hauzi
Vieras
« Vastaus #5 : 29.06.09 - klo:08:59 »

Olet ihan oikeassa siinä, että molempien konealusten täytyy pyrkiä välttämään törmäys kaikin keinoin, mutta muistatko kummalta puolen tuo toinen vene tuli? Vesillä nimittäin pätee tietääkseni sama sääntö kuin autoillessa, eli oikealta tulevaa tulee väistää, mikäli on kyse "tasa-arvoisista" aluksista. Kalamiesten harmiksi viehekalastusta harjoittavaa venettä kohtaan ei ole osoitettu samanlaisia sääntöjä kuin esimerkiksi laahuskalastusta harjoittavaa konealusta. Oma henkilökohtainen mielipiteeni, joka ei siis edusta minkään yrityksen tai organisaation mielipidettä, on että tällainen sääntö on todella puutteellinen ja tulisi määrätä koskemaan väistettäväksi myös viehekalastusta.

Sehän tuli takaa se vene niin ei kait sillä ole väliä, väistäähän sen pitää. Itse ainakin pyrin vetouistellessa kulkemaan mahdollisimman vähän väylillä jos joutuu väylällä kulkemaan niin mahdollisimman reunassa. Meidän perällä onneksi vetouistelijoita väistetään ihan kiitettävästi eikä ajeta veneillä liian läheltä. Son kuitenkin hankala tehdä plaanareiden kanssa kovin nopeita väistöliikkeitä, joten kyllä muiden kulkijoiden on aina huomiotava hitaasti kulkevat veneet.

Tais olla tää vesien ritari / kuningatar semmoisia henkilöitä jotka ei vetouistelusta tajua mitään eivätkä olettaneet, että veneestä voi olla kaukanakin uistimia pyynnissä.

Toivottavasti tämmöisiä ei tapahdu useasti.....
hartsa79
****
Poissa



Profiili WWW
« Vastaus #6 : 29.06.09 - klo:12:36 »

Lainaus
Vesillä nimittäin pätee tietääkseni sama sääntö kuin autoillessa, eli oikealta tulevaa tulee väistää, mikäli on kyse "tasa-arvoisista" aluksista.
Kirjoitin tuossa alkutekstissä vähän huonosti, niemen takaa..Mutta vastaan se vene siis tuli meitä. Eli vene tuli kohtisuoraan meitä kohti. Ohitti meidät siten, että ajoi narun yli meidän menosuuntaamme vasemmalta puolelta. Siis ymmärtääkseni oikealta puolelta. Reagointiaikaa ei jäänyt uistelunopeudella yhtään, ja vaikka olisi jäänytkin, ei siitä alta olisi pois ennättänyt...

Lainaus
Tais olla tää vesien ritari / kuningatar semmoisia henkilöitä jotka ei vetouistelusta tajua mitään eivätkä olettaneet, että veneestä voi olla kaukanakin uistimia pyynnissä.

Niin.. Ja perjantai-ilta Pyörittää silmiään...hellekeli...komeat maisemat... Jos jompikumpi olisi katsonut hetken menosuuntaan, niin olisi nähnyt narut/kelkat takuuvarmasti. En millään usko, että sillä vauhdilla olisi kantti riittänyt naruun ajaa, sen verran vaaralliselta se tuntuisi. Eli onnettomuus johtui kuljettajan huomiokyvyn hetkellisestä pettämisestä. Mikä on sinällään asia, jota ei saisi nopean veneen ohjaksissa ollessa tapahtua.

Zaikka
**
Poissa



Profiili
« Vastaus #7 : 29.06.09 - klo:13:38 »

Joo jos olen veneellä liikkeellä niin kierrän rysätkin aina niin kaukaa kuin suinkin! Osaksi siksi että kalat ei säikähtäisi pyydykseen ja ajattelen tietes moottoria ja pyydystä! tossa oli ennen juhannusta hyvä esimerkki miten pyydykset pitää laittaa! Olin ajelemassa nellimin baariin ja huomasin että edessäni oli siikapesä,no normaalliin tapaan kiersin sen noin 60m  jasitten huomasin toisen edessäni!(ajetan siis kapeaa salmea ja pesät oliva samalla kohtaa salmessa)No siinä sitten olin että saatanaan ryöstökalastajat pitikö tähänkin laittaa pesät että tonne lahteen ei pääse mikään kala! Sillä kertaa ajelin noin keskeltä näiden pesien välistä! seuraavalla kerralla en yrittänytkään kiertää rysää kauempaa kuin mitä oli tarvis! ja tulin noin 15-20m lähempää ensimmäistä pesää! No siinä kohtaa tunsin koneen hyytyvän melkein sammuksiin ja sitten se taas kävi normaalisti! Rannassa ku nostin koneen ylös ja huomasin potkurista roikkuvan 2,5 metriä verkon yläpaulaa Huh Epävarma No siinä sitten mietiskelin jonku aikaa ja hokasin ton hyytymisen pakkohan sen oli siinä kohtaa olla tarttunut kiinni. Siinä kerkesi jo toinen vene tulla rantaan ja heille tapahtui sama kirosivat verkon yläpaulaa. Sitten kuitenkin näin kun he repivät moottorista myös alapaulaa ja pätkiä verkkolankaa! Huh no ehän oli selvää pässinlihaa ahneet kalastajat olivat laittaneet pesistään pimeät verkot tulemaan toisiinsa päin!

Möhemmin juhannuksena kuuli että ne olivat ammattikalastajien pesät! Niin herää kysymys oliko tämä verkko osa väärin merkittyä pesää vai yksinkertaisesti pimeä verkko Huh Sitä ei tiedä kuin nämä ``ammattikalastajat´´  Virnistää

Korken,RedTag,Nallepuh,Mudler,Coachman,
RoyalCoachman,G&HSedge,Zulu,Bomber,
PeacockCaddis,Skater,GreenHighlander
Zaikka
**
Poissa



Profiili
« Vastaus #8 : 29.06.09 - klo:13:43 »

KORJAAN: Pesät olivat yhden ja saman ammattikalastajan!
Akhu-
*
Poissa



Profiili
« Vastaus #9 : 30.06.09 - klo:13:03 »

Huhhuh on kyllä kaikennäkösiä kaistapäitä liikenteessä -.-
Akhu-
*
Poissa



Profiili
« Vastaus #10 : 30.06.09 - klo:13:17 »

Itsellä MEINASI käydä vakava onnettomuus tuossa pari viikkoa taakseppäin,kun olin lähtenyt ajamaan rannasta 50hv yamaha perässä ja väylää pitkin menin iha tynellä kelillä että vauhtia oli ehkä 25-30 solmua,elikkä melkein täysillä mentiin.. ajan siinä seisaaltaan,liivit päällä niikun pitääkin ja sitten kattelen siihen veteen samalla kun ajan ja huomaan nopeasti kun ohi menin että 10cm pinnasta veden alla oli jäitten liikuttama väyläreimari.. kyllä siinä sydän pomppas kurkkuun kun tajus että vene oli melkein täydessä vauhdissa ja 5-10cm päästä olin sitä ajanu...kävin lähempänä kattomassa sitä ja kokeilin haavin toisella päällä että onko se tukevasti paikallaan ja liikkumatta,ja olihan se! Otin heti yhteyttä 112 ja sieltä sit ilmotettiin lähimpään meripartio veneeseen että siellä semmonen on ja he sitten soittivat miulle ja kyselivät tarkkaa sijaintia ja kerroin paikan niin hyvin kuin vaa suinkin osasin ja meripartio lupas seuraavana päivänä mennä sen hakemaan sieltä,oisin laittanu jonkun kellukkeen siihen reimaan kiinni,mutta just ei veneessä sattunut olemaan sellasta,joten tyydyin vaan jatkamaan matkaa keskelle järveä... Kyllä sellainen ois pitäny huomata jo alussa että sieltä on semmonen reimari vaa hävinny sieltä oikealta paikaltaan! Herranjumala ku siihe jokuu täräyttää oikeesti kovasta vauhista nii siinä voi tulla ruumiita tai että venee menee paskaks kokonaan jne. Ja niikun sanoin jo,niin tosiaan vaarallinen koska IHAN keskellä ajoväylää..
hartsa79
****
Poissa



Profiili WWW
« Vastaus #11 : 02.07.09 - klo:19:10 »

Lehtijuttu, jonka onnettomuudesta kirjoittelin, julkaistiin tänään Virnistää. Nyt vain odotellaan, josko kuski ottaisi luettuaan yhteyttä...
elmurvakana
*
Poissa



Profiili
« Vastaus #12 : 05.10.09 - klo:21:58 »

Lehtijuttu, jonka onnettomuudesta kirjoittelin, julkaistiin tänään Virnistää. Nyt vain odotellaan, josko kuski ottaisi luettuaan yhteyttä...


Nostetaampas tämä ketju..

Ei ole varmaan kuski yhteyttä ottanut tai henkilöllisyys selvinnyt..?   Epävarma
kuhamies
Vieras
« Vastaus #13 : 11.11.09 - klo:18:39 »

Joo on kyllä noi aikuisetkin ihmiset vähän hölmöjä välillä aivan typerää tuommoinen käytös ottakoon vastuun teoistaan.
Pessi
*
Poissa



Profiili
« Vastaus #14 : 21.11.09 - klo:20:12 »

Itsellä oli tuossa puolitoista vuotta sitten juhannus päivänä hengen lähtö melko lähellä. Aateltiin kaverin kanssa, että ei ryypätä toista päivää vaan mennään kokeilee joko kuha olisi syönnillään. Tuohon aikaan alla oli vielä 4.20 m Tuussportti 20 hv suzukin moottorilla. Keli oli mainio aivan tyyni ja aurinkoinen. Kaveri, minä ja kaverin tyttöystävä oli meidän veneessä joten maksimi kuormalla ajeltiin. Vedossa oli 7 vapaa kun telineet oli hieman alkeelliset silloin ja pienet plaanarit käytössä.

No joka tapauksessa olimme suhteellisen pienellä veneellä vetämässä väylän vierellä. Paikka oli suhteellisen kapea mutta ei nyt niin kapea etteikö isolla jenkkiveneellä sovi väylää pitkin kulkemaan vaan pitää leikata väylän sivulle. Näimme jo kaukaa ison Baylinerin V8 moottorilla tulevan keulapystyssä kyydissä tietysti humalaisia sillä olihan juhannus viikonloppu. Näytti siltä, että vene menee ohi, kun väylä oli täysin vapaana. Yhtäkkiä vene kääntyi meitä kohti ja näytti ajavan plaanareiden yli. Minä tietty hätäpäissäni niitä kelailin jo kiireellä ylös ja kaveri lisäsi meidän vauhtia, että päästään alta pois.

Sitten kävi se pahin mitä voi käydä. Vene kääntyi meitä kohti!! Siinä sen verran kerkesin tajuamaan, että laskin vavat targaan takaisin ja tarrasin lujasti kiinni siitä ja nojasin pois päin siitä kohdast mihin vene osuu. Osuma tuli takakulmaan 30 sentin päähän minun kropasta. Voin sanoa, että kohdalle ois tullu olis henki lähteny. Selvittiin onneksi ilman henkilövahinkoja, mutta kalusto kärsi pahasti. Tuli baylinerin kuljettajalle kallis paukku kun joutui korjauttamaan veneen moottorin ja vapoja syväjineen sekä plaanareita. Suosittelen siis kaikkia varomaan juhannuksena vesillä, kun ei sitä tiedä milloin siellä on humalainen kuski ison jenkkiveneen puikoissa.
Tagit: Vetouistelu 
Sivuja: [1] 2 3 4   Siirry ylös  
  Tulostusversio  
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC