Sivuja: [1]   Siirry alas   
  Tulostusversio  

Kuinka iso hauki on hyvän maun mukaista ottaa ruokakalaksi?

(Luettu 2604 kertaa)
MrTealTwo
*
PoissaProfiili
« : 11.02.17 - klo:20:19 »

Eli tässä mietityttää, jos tulevalla avovesikaudella tulee haukea kalasteltua enemmänkin, niin eiköhän niitä 3-7kg kaloja tule ihan ruokapöytään asti. Itse tykkään kalat noukkia pääsääntöisesti mukaan, joten kertokaapas ajatuksia, että mikä mielestänne on sopiva "ylämitta" hauelle. Eli kuinka iso kala kannattaa päästää takaisin järveen lisääntymään? Kuinka iso hauki on mielestänne mauton ruoaksi valmistettuna?
Kristo99
**
PoissaProfiili
« Vastaus #1 : 12.02.17 - klo:00:19 »

Oman vähäisen kokemukseni mukaan hauen koolla ei ole makuun juurikaan vaikutusta. Toki liha on erilaista koostumukseltaan esim. 10kg ja 1kg haukien välillä.
Itselläni on pääsääntöisesti ollut ns. ylämitta noin 3kg mutta on niitä muutamia yli 5kg kalojakin tullut otettua ruuaksi. Maku ei ole se syy miksi "isot" olen päästänyt useimmiten kasvamaan. Syy on paremminkin se että isoja kaloja on vaikeaa käsitellä keittiössä. Pienemmät 1,5-3kg hauet on helppoja laittaa ruuaksi. Toki kestävää kalastusta kannattavana kalastajana olen yrittänyt isoja päästellä takaisin aina kun siihen on ollut mahdollisuus.
Eli loppu päätelmäksi voisi todeta että helpompaa on pienempiä kaloja ottaa ruoaksi vaikkakaan maku ei isommissakaan ole sen huonompi.

"IVP"
timbazi
*
PoissaProfiili WWW
« Vastaus #2 : 12.02.17 - klo:15:48 »

Riippuu myös minkällaasesta vesistöstä kala on saatu

Etsiminen on verraton keino löytää.
Lumikukko
*
Poissa


Profiili
« Vastaus #3 : 13.02.17 - klo:15:35 »

Päästän alle 800 grammaiset kasvamaan ja yläraja on kans noin 3 kiloa. 3 kiloisen hauen liha on vielä maukasta ja siitä saa runsaasti syötävää. Myöskin ruodot on helppo erotella syödessä. Yläraja on mielestäni järvikohtainen ja rehevöityneissä järvissä isot kalat syövät käytännössä vain toisia haukia, jolloin rehevöitymistä estävä vaikutus ei varmasti ole kovin suuri.
eemail
***
PoissaProfiili
« Vastaus #4 : 13.02.17 - klo:17:34 »

Ruokakalat tulee otettua välimitasta 2-3,5kg jos on ruokakalalle tarve. Isommat aina takaisin ellei ole niin pahasti loukkaantunut, että se olisi mahdotonta. Kesällä kaikki hauet pääsee takaisin jos niitä vahinkosaaliina tulee kun maistuvat täällä silloin mudalle. Kylmän veden aikaan saatu hauki on erittäin hyvä ruokakala.
Evarimies
**
PoissaProfiili
« Vastaus #5 : 14.02.17 - klo:19:30 »

Yleensä siinä alle kolmen kilon haukia tulee otettua. Haukipullia tehtiin kyllä isommistakin joskus. 2-3kg paras ruokakoko.
pike97
****
PoissaProfiili
« Vastaus #6 : 15.02.17 - klo:12:42 »

itselle sopiva ruokakoko on kilosta noin kolmeen kiloon maksimissaan. jos hauki on vakavasti haavoittunut, tulee se ottaa ruuaksi koosta riippumatta. En henkilökohtaisesti näe syytä ottaa ruuaksi sanotaan yli 80 cm yksilöitä, joten tällaiset elinvoimaiset yksilöt päästän vapaaksi (kuten tosin lähes kaikki muutkin). Pienemmillä hauilla liha on paremman makuista ja sisältää vähemmän myrkkyjä. Kannatan myös ajatusta hauelle lakisääteisen YLÄmitan asettamisesta, esim 85 cm...

Hauki,varsinkin iso, on vesistön kannalta erittäin tärkeä rehevöitymisen hillitsijä särkikalojen harvennuksen muodossa, ja vesistöissä joissa on hyvä ja elinvoimainen haukikanta, voivat muutkin kalalajit hyvin, sillä petokalat syövät pois heikoimmat yksilöt.

Muistetaan vapauttaa ne suurhauet jos vain mahdollista ja ottaa ruokakalat välikoosta  Hymyilee
fisustaja92
Moderaattori
***
PoissaProfiili WWW
« Vastaus #7 : 19.02.17 - klo:17:35 »

Itse pidän noin neljää kiloa ylärajana ruokahauelle, ja samoin alle kakkosia harvemmin viitsii kolkata. Yli nelosiakin on jokunen joutunut vammautuneena ruuaksi ja kyllä nekin toimii, mutta esim. +femman fileessä on jo kohtuullista vaihtelua paksuudessa eli joutuu paloittelemaan että on tasaisesti kypsää, etenkin jos pannulla laittaa. Totta on sekin että metrin haukea on hiukka työläistä käsitellä keittiössä kun operoinnin jälkeen limaa tahtoo olla joka seinässä ja kaapissa.

Nelonen on ylärajana lähinnä siksi että se on jo kohtalaisen kokoinen, yli vitosia en siitä syystä edes harkitse ruuaksi. Koolla ei sinäänsä omalla kohdalla väliä ole kun hauet menee nykyisin vain kalapulliksi mutta ne isot on vesistölle tärkeitä. Jos kalastaisin paikassa, missä kasvu on hitaampaa / kalojen keskikoko huomattavan pientä niin nelosetkin menisi takaisin "koska iso".

Jos asiaa miettii pelkästään oman hyödyn kautta ruokapöydässä niin koon sijaan kannattaa myös miettiä kalaa noin yleisesti. Oman kokemuksen mukaan laihat ja sairaat kalat ei yleensä ole maukkaita, kuten ei esimerkiksi myöskään lämpimän veden mutarantojen asukit. Samoin kuin kutukalat, jotka muutenkin näen mieluummin lisääntymässä kuin lautasella.

Laitoksesta karannut rantahörhö.
MrTealTwo
*
PoissaProfiili
« Vastaus #8 : 20.02.17 - klo:01:31 »

Kiitos kaikille hyvistä vastauksista! Hymyilee leveästi
Tagit: Hauki Ruokakala Mitta 
Sivuja: [1]   Siirry ylös  
  Tulostusversio  
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC