Sivuja: 1 [2]   Siirry alas   
  Tulostusversio  

Maastokengät

(Luettu 29923 kertaa)
Dj_God
****
Poissa


Profiili
« Vastaus #15 : 04.04.13 - klo:19:53 »

Minulla on käytössä Salomonin retkeilykengät, jotka vastaavat näitä. Taitavat tosin olla vanhempaa mallistoa, sillä ulkonäkö ja pohjan kuviointi poikkeavat jonkin verran sivustolla esitellystä mallista.

Olen tykännyt noista melkoisesti. Käytän noita pyöräillessä sekä retkeillessä ja kalastellessa. Tähän mennessä sukat eivät ole kastuneet kertaakaan, vaikka muutamaan otteeseen on tullut lätäkköön ajettua tai astuttua. Vettäkin on noiden päälle kaatunut, mutta eivät ole päästäneet sitä läpi. Pito maastossa liikkuessa on ollut todella hyvä, myös kosteilla pinnoilla. Liukkaalla jäällä nuo eivät ole parhaimmillaan, mutta eipä niitä jäille ole tarkoitettukkaan.

Ostin jokunen vuosi takaperin Citymarketista. Olivat siellä sopivassa halvennuksessa ja hintaa noille popoille jäi noin 60€, lähtöhinnan ollessa noin 100€:ssa.

The Optimist thinks this is the best of all possible worlds. The Pessimist thinks the Optimist may be correct.
ThC²
****
PoissaProfiili WWW
« Vastaus #16 : 06.04.13 - klo:20:44 »

En tiedä onko tuosta ns. virallisia tutkimuksia tehty, mutta aiheesta on toisinaan jupistu. Gore-tex (tai vastaavat kalvot) ei toimi toivotulla tavalla likaisena ja tässä tapauksessa hiki on tuo "tukkeumien" aiheuttaja. Takeissa ja muissa vaatteissa ilma kiertää joka puolella kohtalaisesti ja osasyyltään takkeja suositellaan pestäväksi aika-ajoin juurikin kalvon "huokosten" (mikä lie virallinen termi Hymyilee) avaamiseksi. Samoin silittämällä tätä edesautetaan.

Varmasti kenkienkin kalvoa on mahdollista hoitaa, mutta se vaatii sitten kunnon pesut sisäpuolelta, koska nahka itsessään estää jo osaltaan/kokonaan veden pääsyn ulkopuolelta. Itse en ainakaan ole koskaan pessyt kenkiä sisältä vaikka ulkopinnasta tuleekin pidettyä hyvää huolta. Kuten jo kirjoitinkin, hiukan kärjistetysti siis tuli kirjoitettua tuosta tukkeutumisesta Hymyilee Ja hyvällä pesemisellä voi ehkä saada pidettyä yllä hengittävyyttä, mutta kovasti hikoava jalka täysin suljetussa ja napakasti nauhoitetussa kengässä tuottaa sellaisen määrän odöörejä, että ei tarvita pitkiä käyttöjaksoja, niin popot olisivat taas uuden pesun tarpeessa.

Mutta kuten sanoin, tästä en ole mitään "virallisia" tutkimuksia lukenut ja tämä perustuu paljolti kuultuun ja koettuun.

Aivan. Sallinet että pysyn epäilevällä kannalla, kerta tuosta ei ole mitään "virallista" totuutta. Hymyilee
Minusta tuossa Gore-Tex kalvojen pesemisessäkin on hiukan problematiikka. Kalvohan on toiminnaltaan sellainen, että siinä olevat huokoiset ovat niin pieniä, että niistä ei vesi pääse läpi (edes paineella). Siis kiinteässä olomuodossa. Huokoset ovat kuitenkin sen verran suuria, että niistä pääse vesihöyry lävitse (hikoilu). Näin ollen en oikein ymmärrä miten itse kalvon voi edes pestä...? Höyrypesurilla?  Hymyilee leveästi Ehkä en nyt vaan tajua jotain.  Hymyilee

Itse ymmärrän että noissa Gore-Tex asuissa ja kengissä pesun tarkoitus on pitää kalvon päällä oleva uloin tekstiili/nahkaosa puhtaana. Koska mikäli kenkä tai vaate on likainen ulkoa, niin se kyllä varmasti vaikuttaa hengittävyyteen. Toinen tapa jolla kengässä voi hengittävyyden pilata, on vääränlaisen hoitoaineen käyttö pintanahkalle. Jos pintanahkalle käyttää rasvaa tms. jolla on tarkoitus tehdä nahasta vedenpitävä, niin se varmasti myös tuhoaa koko kengän hengittävyyden. Pintanahalle pitäisi vain ja ainoastaan käyttää nahanhoitoaineita, eikä mitään ns. "suojarasvoja". Tämä pätee siis kaikkiin nahkakenkiin, oli Gore-kalvoa tai ei.

Lainaus
Eipä tuota huonontumista sen kummemmin huomaa. Aina jalat on kuitenkin orastavan kosteat ja vaikka kengässä olisi mikä kalvo, niin kuumana varpaat käy, jos keli on lämmin. Ite miellän kalvon mielummin "bonuksena" vedenpitävyydessä kuin ylivertaisena hengittävyytenä.

Joo, kalvon tarkoitus onkin tehdä kengästä vedenpitävä, ilman että menetetään nahkakengän hyvää hengittävyyttä. Ottaen huomioon kuinka paksut nuo GTX:t on, niin yllättävän mukava niissä on kesällä kuumilla keleillä oleskella. Niillä myös pärjää kovilla pakkasillakin ilman lisäsukkia.

Lainaus
Tulee sanoista Memory Foam System muistaakseni. Eli juurikin tuo lämmön avulla muovautuva "vaahto" Hymyilee

Juu, näin oli. Hymyilee


Todella hyviä vinkkejä on tullut porukalta. Kiitoksia vain.

Olen myös ns. 'old school'; nahkaa sen olla pitää. Lisäksi on lättäjalkaa, eli tukea tarvitaan erityisesti nilkoille ja vähän muutenkin kävelyrasitus on ongelma. Korkeampi varsi on kokemuksen kautta osoittautunut paremmaksi nimenomaan nilkkojen rasituksen estämisessä ('puutuvat' pirulaiset) ja muutenkin arvostan korkeamman varren tukea.

Tuota Meindl Vakuum GTX:ää olin jo sillä silmällä katsonut ja muistaakseni sitä oli Erä lehdessäkin suositeltu. Vaikuttaisi aika pitkälti semmoiselta kengältä, joka voisi toimia. Pitänee käydä kokeilemassa miten jalkaan istuu. Tuolta tuli muutama hyvä vaihtoehtokin kokeiltavaksi. Tärkein ominaisuus lienee se miten istuu jalkaan. Lopullisen tuomion varmaan ikävä kyllä voi tehdä kantapään kautta, eli todellisen käytön pohjalta arviotuna.

En tiedä GTX:n sopivuudesta lättäjaloille, mutta ainakin nikan tuki on mielestäni varsin mainio. On kyllä varmasti kaikissa korkeavartisissa vaelluskengissä. Mulla ei sen suuremmin mitään nilkan rasittumista tule missään kengissä, mutta noilla GTX:llä on mukava ollut kävellä kivikkoisilla/louhikkoisilla rannoilla, kun ei tarvi peljätä nilkan muljuamisia. Nämä oli mun ensimmäiset oikeat vaelluskengät ja aluksi kun ne laittoi jalkaan tuli hieman olo kuin olis laskettelumonot jaloissa. Hymyilee Mutta kun lähti rannoille ja metsikköön rymyämään, niin kyllä nopeasti huomasi kuinka hyvät nuo nilkkoja tukevat kengät oikeasti ovat. Autoa niillä ei tosin voi ajaa, kokeiltu on. Hymyilee leveästi

Yksi vaihtoehto voisi myös olla Haix. Pätevän tuntuisia popoja tuollakin merkillä. Noita pitäisi jälleenmyyjälistan mukaan löytyä Vantaan Retkiaitasta.

rantarosvo
***
PoissaProfiili
« Vastaus #17 : 07.04.13 - klo:12:04 »

Aivan. Sallinet että pysyn epäilevällä kannalla, kerta tuosta ei ole mitään "virallista" totuutta. Hymyilee
Minusta tuossa Gore-Tex kalvojen pesemisessäkin on hiukan problematiikka. Kalvohan on toiminnaltaan sellainen, että siinä olevat huokoiset ovat niin pieniä, että niistä ei vesi pääse läpi (edes paineella). Siis kiinteässä olomuodossa. Huokoset ovat kuitenkin sen verran suuria, että niistä pääse vesihöyry lävitse (hikoilu). Näin ollen en oikein ymmärrä miten itse kalvon voi edes pestä...? Höyrypesurilla?  Hymyilee leveästi Ehkä en nyt vaan tajua jotain.  Hymyilee

Tottakai, jokainen uskokoon mihin haluaa ja kuten sanoin, ei ole tarkoitus tuputtaa ainoana oikeana tietona Hymyilee

Tuo kalvohan on niin ohut, että käsittääkseni itse kalvo ei sinällään likaannu tai ime epäpuhtauksia, koska huokoset ovat niin pieniä ja kalvo niin ohutta. Pesulla puhdistetaan toki pintakankaat, kuten kirjoittelitkin, mutta siinä sivussahan kalvon pinta puhdistuu avaten huokoset? Tekniset pesuaineet on suunniteltu niin, että niiden ainesosasten ei pitäisi ainakaan enempää tukkia kyseisiä huokosia. Eli kalvoa ei itsessään varmasti voikkaan pestä, mutta sen pintaan kertynyt ryönä lähtee pois tukkimasta hengittävyyttä.


Itse ymmärrän että noissa Gore-Tex asuissa ja kengissä pesun tarkoitus on pitää kalvon päällä oleva uloin tekstiili/nahkaosa puhtaana.

Riippuen onko vaate 2- vai 3-kerroksinen, niin varmasti juurikin noin, mutta myös sisäpinnan kangas (esim. 3-kerros vaate) on aivan yhtä tärkeässä roolissa hien poistumisen kannalta. Pesukoneessa takin pesemällä oikeilla aineilla homma hoituu helposti, mutta juurikin kenkien suhteen jää sisäpinta auttamattomasti pesemättä - ainakin itsellä kuten kirjoittelinkin.
« Viimeksi muokattu: 07.04.13 - klo:12:26 kirjoittanut rantarosvo »
Sivuja: 1 [2]   Siirry ylös  
  Tulostusversio  
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC