Kalastus keskustelu

Kalastusvälineet ja kalastustarvikkeet => Muut kalastustarvikkeet => Aiheen aloitti: EräKarhu - 17.09.11 - klo:13:59Otsikko: Maastokengät
Kirjoitti: EräKarhu - 17.09.11 - klo:13:59
Minkälaisia maasto kenkiä käytätte maastossa tai muualla?

Itse käytän yleensä maihareita, tällä hetkellä on käytössä saksan vuoristojääkärin kengät gore-tex kalvolla.

Pitää ostaa para-maiharit arki käyttöön. Sotilas maiharit on mukavat jalassa ja näyttää tyylikkäältä.

Maiharit on mukavammat maastossa kun kumisaapaat, kun yleensä tulee käveltyä erä paikaoille vähän pitempi matka

 niin kumisaappaat lonksuisi vaan jalassa. kun maiharit tukee jalkaa ja pohjakin pitää paremmin.

Neljät maiharit on ollut. Tänän vuonna meni pieneksi mil-teckin maiharit Dintex-kalvolla. Hyvät maiharit oli, talvella oli mukava thinsulate vuori. Parhaat maiharit on ollu vuoristo jääkärin kengät.

PsychoEdit: siirretty hyvä aihe asiaan kuuluvaan osioon ;)

Edit: Otsikko


Otsikko: Vs: Maasto kengät
Kirjoitti: psychocowboy - 17.09.11 - klo:19:58
Aiemmin käytin pääosin Salomonin kenkiä jotka on semihyviä hintaansa ja saatavuuteensä nähden. Koitin sitten parantaa tuntumaa tantereeseen vaihtamalla "parempaan" eli siis kalliimpaan;
Eli ostelin joku vuosi sitten Partioaitasta muka hyvät vaelluskengät niin kalastus- kuin sienestyskäyttöön. Ostin sitten nämä http://www.partioaitta.fi/Jalkineet_ja_sukat/Jalkineet/Vaelluskengat/Meindl_Tunturihaukka
En muuten ole koskaan jaloissani pitänyt liukkaampia (tai kalliimpia; silloin 280€)kenkiä kuin nuo ???. Ei pidä märällä kivellä, ei pidä puunrungolla eikä oikeastaan pidä missään. Lesti on loistava omaan jalkaan ja saa juuri niin kireälle kuin tarvitsee. Ainoa vika että moiselle kengällä ei tee yhtään mitään metsässä. Asvaltilla toimii jos on kuivaa...
Nuo lensi sitten roskiin lähes käyttämättömänä ja tilalle tuli nämä Eccot http://www.eccoshop.fi/product_info.php?products_id=81002452570 Tammiston outlet myymälästä (muuten esiteltiin uudessä Erä Lehdessä uutuutena vaikka ollut jo vuosia markkinoilla....) -40% hinnalla. Nyt muuten pitää, linkoaa ja laukoo. Omaan tassuun perin toimiva jalkine ja pitoa riittää nii pakkasella kuin kesähelteelläkin. Huoltoväli perin lyhyt mutta se kannattaa. Eccon omilla suihkeilla pinta pysyy kovassakin käytössö hyvänä enkä ole vielä saanut vettä kenkään sisään.
Jos vaan sopii omaan jalkaan niin suosittelen.


Otsikko: Vs: Maasto kengät
Kirjoitti: ThC² - 18.09.11 - klo:16:43
Itse hommasin ensimmäiset vaellus/maastokengät viime syksynä lähinnä rannalta tapahtuvaan heittokalastukseen ja muuhuun eräilyyn. Tarjouksen perusteella läksin kenkiä hekamaan, mutta useamman parin testattuani päädyin hieman arvokkaampiin Meindl MFS Vacuum (http://www.trekki.fi/product/704/meindl-vacuum-gore-tex) bootseihin. Tosin, jos oikein muistan, ne olivat silloin huntin halvemmat, kuin nyt tuossa linkissä..  ???

Tyytyväinen olen ollut. Todella tukevat, ei liukkaat märällä kivellä tai juurilla, talvella en ole testannut joten lumi/jääpito on arvoitus. Antavat pienet mulimiset ja suuremmat sateet sekä märät maastot anteeksi, eli pitävät vettä täysin. Erittäin lämpimät, mutta oikella sukalla eivät kuitenkaan jalat hikoile märiksi. Hyvin ovat myös kivikoissa rämpimiset kestäneet, eikä muutenkaan mitään rikkoutumisen merkkejä. Hoitoahan nuo vaativat, etenkin jos niiden haluaa säilyvän hyvinä useita vuosia (vedenpitävyys, notkeus, jne..). Vedellä ja harjalla pesu ja sitten rasvaa pintaan, niin hyvin pelittää taas.

Yksi outo juttu noissa toisin on. Eli istuessa (15min -->), niin kenkä alkaa ikään kuin painamaan pohjasta, tai pikemmin pohjan reunoilta melko keskeltä jalkaa. Kuitenkaan kävellessä ei minkään näköistä painamista ole, vaan kengät tuntuvat erittäin hyvältä. Ja painaminen kuitenkin häviää heti, kun lähtee liikkumaan. No kengäthän on jalassa kävelemistä varten, ei istumista...  ;)
Myöskin venekäyttöön nuo ovat "liian" tukevat, mutta enpä niitä siihen käyttöön ostannutkaan.

Saappaiden virkaa toimittavat isältä saadut Sievin "kevytsaappaat" (http://www.sievi.com/index.php?sivu=kengat&kengat_id=192&koko=400&&ammattijalkine=1&kevytsaapas=1&otsikko=Ammattijalkineet_Kevytsaappaat&PHPSESSID=858414488a4f3521e2afaf707ebfa1d8&__utma=249219205.1109398900.1316350995.1316350995.1316350995.1&__utmc=249219205&__utmz=249219205.1316350995.1.1.utmcsr=google|utmccn=%28organic%29|utmcmd=organic|utmctr=sievi). Kysessähän on ammatilaisjalkineet, joten niissä nyt on hiukan noita turhia ominaisuuksia (komposiittikärki, öljynkesto, jne.), mutta pirun kevyet on ja oikean kokoisina ei lonksu eikä poksu. Monet pitkän marssit on noilla menty hyvillä mielin.


Otsikko: Vs: Maasto kengät
Kirjoitti: theKalastaja - 18.09.11 - klo:20:07
Maastokenkien virkaa hoitaa Kuru merkkiset kumisaappaat. Eihän ne mitkään kovin pitävät ole märällä kelillä, mutta sitten jos on märkää niin sen mukaa liikutaan mitä rohkeus riittää. :D
Muita kenkiä ei oikein maastoon, enkä kyllä pahemmin tarvitsekaan. Talvella on sitten lämpösaappaat.


Otsikko: Vs: Maasto kengät
Kirjoitti: lahna95 - 18.09.11 - klo:20:28
En omista mitään erityisiä maastokenkiä. Kesän kalastukset mennään vanhoilla tennareilla ja jos veneen pohjalla on vettä niin sitten paljain jaloin. Märällä kelillä on sitten saappaat, tai jos kalastan esim. suolammella jne... Talvet edelleen kumppareilla. Olen kyllä harkinnut ostaa jotkut vettä pitävät kengät, mutta mistäpä raha? Taitaa olla kalliita.


Otsikko: Vs: Maasto kengät
Kirjoitti: ossinmopo - 05.04.12 - klo:20:31
Monessa jalkineessa on Vibram-merkkiset pohjat. Ja niitä kannattaa välttää, todella liukkaat jos vähänkin pakkasta.


Otsikko: Vs: Maasto kengät
Kirjoitti: psychocowboy - 05.04.12 - klo:20:35
Monessa jalkineessa on Vibram-merkkiset pohjat. Ja niitä kannattaa välttää, todella liukkaat jos vähänkin pakkasta.
Ja mikä niistä on se erityisen liukas? Niitä on meinaan vähintään 4 erilaista mallia..... Itselläni on noita kolmea eri sorttia kahluukengissä, vaelluskengissä, kävelykengissä.....


Otsikko: Vs: Maasto kengät
Kirjoitti: ossinmopo - 07.04.12 - klo:08:28
Kaikki vibrampohjaiset vaelluskengät jos on jäinen pinta. Jos olen väärässä niin kerro mikä niistä on hyvä liukkaalla kelillä.
Parempia luistimia saa hakea.


Otsikko: Vs: Maasto kengät
Kirjoitti: Christian - 01.04.13 - klo:21:55
Harrastukset on leviämässä tuonne vaeltamisen suuntaan ja harkinnassa on ostaa kunnon popot jalkaan. Sais olla vedenpitävä, kulutusta kestävä ja mielusti korkea/korkeahko nilkkatuki ja tietysti muutenkin kiva, kaunis ja kaikenpuolin mahtava (+ kevyt).

Jos hinnalla ei ole väliä niin mitä suosittelisitte? Mielusti omia tai toisen käden kokemuksia  ;D Myyntipuheet voi lukea katalogistakin.


Otsikko: Vs: Maasto kengät
Kirjoitti: jkt - 01.04.13 - klo:22:10
Itselläni tällä hetkellä on mid-vartiset Merrellin Leather Outbound GTX:t. Kelpo kenkä hinta-/laatusuhteessa ollut kaikin puolin, Gore-Tex kalvo ei ole mennyt parissa vuodessa miksikään ja Vibram ulkopohja on ollut kestävä (ja riittävän pitävä pilkkijäilläkin).

Muutama pitempikin lenkki tullut tehtyä eikä ole rakkuloita jalkoihin tullut.

Jos jotain negatiivista niin alkuperäiset nauhat olivat liian kovat ja aukesivat itsestään umpisolmustakin.

http://www.merrell.com/NZ/en-NZ/Product.mvc.aspx/24888M/56639/Mens/Outbound-Mid-Leather-GORE-TEX


Otsikko: Vs: Maasto kengät
Kirjoitti: rantarosvo - 02.04.13 - klo:14:32
Ite on tullu dallailtua vaellusmielessä kymmenkunta vuotta ja käytössä on joissain hommissa edelleen kenkiä, mitä silloin on ostanut. Käyttökohtten mukaan tällä hetkellä käytössä:

Kesällä kevyessä kulkemisessa ja kevyellä kantamuksella käytössä on Salomonin matalavartiset gore-kengät. Rinkka selässä popot vaihtuu Meindl:n Vacuum GTX:iin, jotka on jalassa myös keväät ja syksyt. Silloin rinnalle tulee tarvittaessa Haglöfssin Forest High gore-kengät, missä varsi riittää pienimuotoiseen kahlailuun. Talvella jalassa on poikkeuksetta Suomen Kumitehtaan Rokka-saappaat. Leirikenkinä mukana kulkeen kesäisin ja joskus keväällä/syksyllä Salomonin Techamphibian (vai mikälie :)) "verkkolenkkarit", mitkä on mukavan keveät ja hengittää oikeasti, mikä tekee eetwarttia varpaille pitkän dallailun jälkeen. Talvella matkassa on monesti reinot, jos tiedossa on autiotupailua tms.

Mitä tulee tuohon Vibramin luistavuuteen, niin se on aivan tosi. Mutta kun sen kanssa on tullut sinuiksi, niin eipä siitä enää ole sen kummempaa haittaa.

Jos on tarkan markan mies, niin perus nahkavarsikengät saa kyllä yllättävän vedenpitäväksi oikealla käsittelyllä ja hyvällä huollolla. Gore-texin ominaisuudet kengissä kestää jalkojen hikoilun mukaan keskimäärin yhden-kaksi käyttökertaa (vähän yliampuen :P), jonka jälkeen kalvon huokoset on käytännössä tukossa ja hengittävyys on vain kaunis ajatus ja teksti myyntibrujussa :)

Christian jos ei karta kenkiä, jotka ei ole nahkaiset, niin kannattaa ainakin ohimennen tutustua Haglöfssin Grymmeihin. Ovat suht keveät ja ainakin kaveri on niitä kovasti kehunu ja tais palkintojakin voittaa - ovat kuitenkin tuollaiset mustat keinokuitukengät. Nahkakengistä sitten oikeastaan kokolailla kaikki merkit on hyviä, jos vaan jalkaan istuu. Ite esim. kun nuo Meindl:it ostin, niin olin aluksi ostamassa Hanwageja muistaakseni, mutta ne ei vaan yksinkertaisesti sopinu jalan profiiliin, vaikka olisivat muuten olleet hyvät. Noissa Meindleissä taas on tollanen joku "memoryfoam"-tsydeemi, mikä lämmetessään muotoutuu jalan mukaan ja nuo on ollu kyllä mukavat suoraan laatikosta tähän päivään asti. Varren pituus ainakin itellä vaikuttaa suoraan kävelymukavuuteen. Jos kenkä ulottuu pohkeeseen asti pitkälle, niin pitkällä matkalla kaipais tuollaista "normi-vaelluskengän" varren pituutta.

Jokaiselle jotakin, kokeilematta en ostaisi mitään.Otsikko: Vs: Maasto kengät
Kirjoitti: Aku Puyol - 02.04.13 - klo:19:39
Harrastukset on leviämässä tuonne vaeltamisen suuntaan ja harkinnassa on ostaa kunnon popot jalkaan. Sais olla vedenpitävä, kulutusta kestävä ja mielusti korkea/korkeahko nilkkatuki ja tietysti muutenkin kiva, kaunis ja kaikenpuolin mahtava (+ kevyt).

Jos hinnalla ei ole väliä niin mitä suosittelisitte? Mielusti omia tai toisen käden kokemuksia  ;D Myyntipuheet voi lukea katalogistakin.

Katsoppa Christian noita Salomonin malleja.
Tuossa huippuhyvät varrelliset. Kevyet, nopeat laittaa jalkaan, hyvät jalassa, kumimateriaali pohjassa oikein pitävää. Soveltuu käyttöön kuin käyttöön.
http://www.salomon.com/fi/product/x-ultra-mid-gtx.html

Itse ostin nämä, ja tykästyin
http://www.salomon.com/medias/products/template3Col/308829.jpg
Otsikko: Vs: Maasto kengät
Kirjoitti: ThC² - 02.04.13 - klo:20:00
Gore-texin ominaisuudet kengissä kestää jalkojen hikoilun mukaan keskimäärin yhden-kaksi käyttökertaa (vähän yliampuen :P), jonka jälkeen kalvon huokoset on käytännössä tukossa ja hengittävyys on vain kaunis ajatus ja teksti myyntibrujussa :)

Ihan mielenkiinnosta, voisitko hiukan perustella tuota?

Mulla ilmeisesti nuo samat Meindlin Vacuum GTX:t, vaikka tuolla ylempänä olen jotain MFS vacuumeista höpötellytkin. Vissiin tuo MFS on joku noiden kenkien ominaisuus. Näissähän on pintaosa nahkaa ja Gore-kerros sen alla. Varsinaisia vaellusreissuja en ole noilla koskaan tehnyt, mutta kymmeniä päivän pituisia kalastusreissuja pohjoisessa ja etelässä ne ovat käytössä olleet + muut ulkoilut päälle. En ole kyllä huomannut mitään "huonontumista" hengittävyydessä. Tosin kyllä jos tuo nahkapinta kastuu, niin silloin ehkä hiukan huonommin hengittää. Mutta ei silloinkaan haitaksi asti.

Itse olen sen verran vanhanliitonjäärä, että vain nahka kelpaa. (kengissä) :) Noissa keinokuiduissa epäilyttää usein se hengittävyys ja kestävyys. Aito nahka hengittää kuitenkin hyvin ja tunnollisesti hoidettuna se kestää vaikka lapsenlapsille. Tosin kokemusta ei ole uusimmista HiTech -keinokuiduista.

Nuo Meindlit taitavat olla ainoat Vibram pohjaiset kengät mitä mulla on (ei mitään hajua mikä versio). En kyllä ole niitä mitenkään erityisen liukkaiksi mieltänyt. Ei ne nyt kyllä ole mitkään kaatumattomatkaan, mutta aika peruspito niissä minusta on. Jäällä en ole niillä muistaakseni kävellyt.

Itsekkin lähdin alunperin ostamaan jotain tarjouskenkiä, mutta kaupassa testailun jälkeen päädyin lopulta Meindlehin. Sopivat parhaiten omaan kinttuun ja en ole katunut valintaa. Ehdottomasti kannattaa mennä kauppaan ihan ajan kanssa testailemaan eri vaihtoehtoja. Mutta voin kyllä suositella noita GTX:ä. Hyvin tukevat ja korkealla nilkatuella. Gore-kalvon ansiosta pitää vettä ja nahkapinta varmasti kestää. Keveys on suhteellista ja kauneus on katsojan silmässä. Ei nuo nyt mitäkään superkevyet kyllä ole, mutta hyvin niillä on päivän jaksanut töpötellä. Nupukkinahka ei nyt mikään järin kaunis minusta ole, mutta kun sen vahaa, niin näyttää sileältä nahalta. Eli vähän paremmalta. :)


Otsikko: Vs: Maastokengät
Kirjoitti: Christian - 02.04.13 - klo:21:06
Todella hyviä vinkkejä on tullut porukalta. Kiitoksia vain.

Olen myös ns. 'old school'; nahkaa sen olla pitää. Lisäksi on lättäjalkaa, eli tukea tarvitaan erityisesti nilkoille ja vähän muutenkin kävelyrasitus on ongelma. Korkeampi varsi on kokemuksen kautta osoittautunut paremmaksi nimenomaan nilkkojen rasituksen estämisessä ('puutuvat' pirulaiset) ja muutenkin arvostan korkeamman varren tukea.

Tuota Meindl Vakuum GTX:ää olin jo sillä silmällä katsonut ja muistaakseni sitä oli Erä lehdessäkin suositeltu. Vaikuttaisi aika pitkälti semmoiselta kengältä, joka voisi toimia. Pitänee käydä kokeilemassa miten jalkaan istuu. Tuolta tuli muutama hyvä vaihtoehtokin kokeiltavaksi. Tärkein ominaisuus lienee se miten istuu jalkaan. Lopullisen tuomion varmaan ikävä kyllä voi tehdä kantapään kautta, eli todellisen käytön pohjalta arviotuna.


Otsikko: Vs: Maasto kengät
Kirjoitti: rantarosvo - 02.04.13 - klo:22:59
Ihan mielenkiinnosta, voisitko hiukan perustella tuota?

En tiedä onko tuosta ns. virallisia tutkimuksia tehty, mutta aiheesta on toisinaan jupistu. Gore-tex (tai vastaavat kalvot) ei toimi toivotulla tavalla likaisena ja tässä tapauksessa hiki on tuo "tukkeumien" aiheuttaja. Takeissa ja muissa vaatteissa ilma kiertää joka puolella kohtalaisesti ja osasyyltään takkeja suositellaan pestäväksi aika-ajoin juurikin kalvon "huokosten" (mikä lie virallinen termi :)) avaamiseksi. Samoin silittämällä tätä edesautetaan.

Varmasti kenkienkin kalvoa on mahdollista hoitaa, mutta se vaatii sitten kunnon pesut sisäpuolelta, koska nahka itsessään estää jo osaltaan/kokonaan veden pääsyn ulkopuolelta. Itse en ainakaan ole koskaan pessyt kenkiä sisältä vaikka ulkopinnasta tuleekin pidettyä hyvää huolta. Kuten jo kirjoitinkin, hiukan kärjistetysti siis tuli kirjoitettua tuosta tukkeutumisesta :) Ja hyvällä pesemisellä voi ehkä saada pidettyä yllä hengittävyyttä, mutta kovasti hikoava jalka täysin suljetussa ja napakasti nauhoitetussa kengässä tuottaa sellaisen määrän odöörejä, että ei tarvita pitkiä käyttöjaksoja, niin popot olisivat taas uuden pesun tarpeessa.

Mutta kuten sanoin, tästä en ole mitään "virallisia" tutkimuksia lukenut ja tämä perustuu paljolti kuultuun ja koettuun.

Toinen ongelma kenkien kalvoissa on kalvon altistuminen jatkuvalle rasitukselle. Nykyään varmaan ollaan otettu aimo harppaus kohti kestävämpää rakennetta, mutta aikoinaan toinen ongelma kalvokengissä oli yksinkertaisesti kalvojen hajoaminen ja repeytyminen. Tämän jälkeen kenkä piti vettä sen verran mitä nahkakenkä ylipäätään.

Ite tulee jatkossakin ostettua ehdottomasti kalvollisia kenkiä, mutta näitä asioita kannattaa makustella ja tuumailla. Pitää melkein koittaa löytää jotain juttuja netin syövereistä mitkä paneutuisivat aiheeseen.

Vissiin tuo MFS on joku noiden kenkien ominaisuus.

Tulee sanoista Memory Foam System muistaakseni. Eli juurikin tuo lämmön avulla muovautuva "vaahto" :)

En ole kyllä huomannut mitään "huonontumista" hengittävyydessä. Tosin kyllä jos tuo nahkapinta kastuu, niin silloin ehkä hiukan huonommin hengittää. Mutta ei silloinkaan haitaksi asti.

Eipä tuota huonontumista sen kummemmin huomaa. Aina jalat on kuitenkin orastavan kosteat ja vaikka kengässä olisi mikä kalvo, niin kuumana varpaat käy, jos keli on lämmin. Ite miellän kalvon mielummin "bonuksena" vedenpitävyydessä kuin ylivertaisena hengittävyytenä.

Itse olen sen verran vanhanliitonjäärä, että vain nahka kelpaa. (kengissä) :) Noissa keinokuiduissa epäilyttää usein se hengittävyys ja kestävyys. Aito nahka hengittää kuitenkin hyvin ja tunnollisesti hoidettuna se kestää vaikka lapsenlapsille.

Samoilla linjoilla mennään :)


Lisäksi on lättäjalkaa, eli tukea tarvitaan erityisesti nilkoille ja vähän muutenkin kävelyrasitus on ongelma.

Kannattaa kahlata hiukan "ohjeita" miten kengät voi nauhoittaa ja solmia muutenkin kuin orjallisesti reiästä reikään kärjestä ylös :) Pienillä muutoksilla voi saada ihmeitä aikaan. Tuossa esimerkiksi pikku pätkä siitä miten asiat voi tehdä yllättävän monella tapaa:

http://www.youtube.com/watch?v=SOE28brAcEc


Otsikko: Vs: Maastokengät
Kirjoitti: Dj_God - 04.04.13 - klo:19:53
Minulla on käytössä Salomonin retkeilykengät, jotka vastaavat näitä (http://www.salomon.com/fi/product/eskape-gtx.html). Taitavat tosin olla vanhempaa mallistoa, sillä ulkonäkö ja pohjan kuviointi poikkeavat jonkin verran sivustolla esitellystä mallista.

Olen tykännyt noista melkoisesti. Käytän noita pyöräillessä sekä retkeillessä ja kalastellessa. Tähän mennessä sukat eivät ole kastuneet kertaakaan, vaikka muutamaan otteeseen on tullut lätäkköön ajettua tai astuttua. Vettäkin on noiden päälle kaatunut, mutta eivät ole päästäneet sitä läpi. Pito maastossa liikkuessa on ollut todella hyvä, myös kosteilla pinnoilla. Liukkaalla jäällä nuo eivät ole parhaimmillaan, mutta eipä niitä jäille ole tarkoitettukkaan.

Ostin jokunen vuosi takaperin Citymarketista. Olivat siellä sopivassa halvennuksessa ja hintaa noille popoille jäi noin 60€, lähtöhinnan ollessa noin 100€:ssa.


Otsikko: Vs: Maasto kengät
Kirjoitti: ThC² - 06.04.13 - klo:20:44
En tiedä onko tuosta ns. virallisia tutkimuksia tehty, mutta aiheesta on toisinaan jupistu. Gore-tex (tai vastaavat kalvot) ei toimi toivotulla tavalla likaisena ja tässä tapauksessa hiki on tuo "tukkeumien" aiheuttaja. Takeissa ja muissa vaatteissa ilma kiertää joka puolella kohtalaisesti ja osasyyltään takkeja suositellaan pestäväksi aika-ajoin juurikin kalvon "huokosten" (mikä lie virallinen termi :)) avaamiseksi. Samoin silittämällä tätä edesautetaan.

Varmasti kenkienkin kalvoa on mahdollista hoitaa, mutta se vaatii sitten kunnon pesut sisäpuolelta, koska nahka itsessään estää jo osaltaan/kokonaan veden pääsyn ulkopuolelta. Itse en ainakaan ole koskaan pessyt kenkiä sisältä vaikka ulkopinnasta tuleekin pidettyä hyvää huolta. Kuten jo kirjoitinkin, hiukan kärjistetysti siis tuli kirjoitettua tuosta tukkeutumisesta :) Ja hyvällä pesemisellä voi ehkä saada pidettyä yllä hengittävyyttä, mutta kovasti hikoava jalka täysin suljetussa ja napakasti nauhoitetussa kengässä tuottaa sellaisen määrän odöörejä, että ei tarvita pitkiä käyttöjaksoja, niin popot olisivat taas uuden pesun tarpeessa.

Mutta kuten sanoin, tästä en ole mitään "virallisia" tutkimuksia lukenut ja tämä perustuu paljolti kuultuun ja koettuun.

Aivan. Sallinet että pysyn epäilevällä kannalla, kerta tuosta ei ole mitään "virallista" totuutta. :)
Minusta tuossa Gore-Tex kalvojen pesemisessäkin on hiukan problematiikka. Kalvohan on toiminnaltaan sellainen, että siinä olevat huokoiset ovat niin pieniä, että niistä ei vesi pääse läpi (edes paineella). Siis kiinteässä olomuodossa. Huokoset ovat kuitenkin sen verran suuria, että niistä pääse vesihöyry lävitse (hikoilu). Näin ollen en oikein ymmärrä miten itse kalvon voi edes pestä...? Höyrypesurilla?  :D Ehkä en nyt vaan tajua jotain.  :)

Itse ymmärrän että noissa Gore-Tex asuissa ja kengissä pesun tarkoitus on pitää kalvon päällä oleva uloin tekstiili/nahkaosa puhtaana. Koska mikäli kenkä tai vaate on likainen ulkoa, niin se kyllä varmasti vaikuttaa hengittävyyteen. Toinen tapa jolla kengässä voi hengittävyyden pilata, on vääränlaisen hoitoaineen käyttö pintanahkalle. Jos pintanahkalle käyttää rasvaa tms. jolla on tarkoitus tehdä nahasta vedenpitävä, niin se varmasti myös tuhoaa koko kengän hengittävyyden. Pintanahalle pitäisi vain ja ainoastaan käyttää nahanhoitoaineita, eikä mitään ns. "suojarasvoja". Tämä pätee siis kaikkiin nahkakenkiin, oli Gore-kalvoa tai ei.

Lainaus
Eipä tuota huonontumista sen kummemmin huomaa. Aina jalat on kuitenkin orastavan kosteat ja vaikka kengässä olisi mikä kalvo, niin kuumana varpaat käy, jos keli on lämmin. Ite miellän kalvon mielummin "bonuksena" vedenpitävyydessä kuin ylivertaisena hengittävyytenä.

Joo, kalvon tarkoitus onkin tehdä kengästä vedenpitävä, ilman että menetetään nahkakengän hyvää hengittävyyttä. Ottaen huomioon kuinka paksut nuo GTX:t on, niin yllättävän mukava niissä on kesällä kuumilla keleillä oleskella. Niillä myös pärjää kovilla pakkasillakin ilman lisäsukkia.

Lainaus
Tulee sanoista Memory Foam System muistaakseni. Eli juurikin tuo lämmön avulla muovautuva "vaahto" :)

Juu, näin oli. :)


Todella hyviä vinkkejä on tullut porukalta. Kiitoksia vain.

Olen myös ns. 'old school'; nahkaa sen olla pitää. Lisäksi on lättäjalkaa, eli tukea tarvitaan erityisesti nilkoille ja vähän muutenkin kävelyrasitus on ongelma. Korkeampi varsi on kokemuksen kautta osoittautunut paremmaksi nimenomaan nilkkojen rasituksen estämisessä ('puutuvat' pirulaiset) ja muutenkin arvostan korkeamman varren tukea.

Tuota Meindl Vakuum GTX:ää olin jo sillä silmällä katsonut ja muistaakseni sitä oli Erä lehdessäkin suositeltu. Vaikuttaisi aika pitkälti semmoiselta kengältä, joka voisi toimia. Pitänee käydä kokeilemassa miten jalkaan istuu. Tuolta tuli muutama hyvä vaihtoehtokin kokeiltavaksi. Tärkein ominaisuus lienee se miten istuu jalkaan. Lopullisen tuomion varmaan ikävä kyllä voi tehdä kantapään kautta, eli todellisen käytön pohjalta arviotuna.

En tiedä GTX:n sopivuudesta lättäjaloille, mutta ainakin nikan tuki on mielestäni varsin mainio. On kyllä varmasti kaikissa korkeavartisissa vaelluskengissä. Mulla ei sen suuremmin mitään nilkan rasittumista tule missään kengissä, mutta noilla GTX:llä on mukava ollut kävellä kivikkoisilla/louhikkoisilla rannoilla, kun ei tarvi peljätä nilkan muljuamisia. Nämä oli mun ensimmäiset oikeat vaelluskengät ja aluksi kun ne laittoi jalkaan tuli hieman olo kuin olis laskettelumonot jaloissa. :) Mutta kun lähti rannoille ja metsikköön rymyämään, niin kyllä nopeasti huomasi kuinka hyvät nuo nilkkoja tukevat kengät oikeasti ovat. Autoa niillä ei tosin voi ajaa, kokeiltu on. :D

Yksi vaihtoehto voisi myös olla Haix (http://www.proscoop.fi/Haix_Vaellusjalkineet.html). Pätevän tuntuisia popoja tuollakin merkillä. Noita pitäisi jälleenmyyjälistan mukaan löytyä Vantaan Retkiaitasta.


Otsikko: Vs: Maasto kengät
Kirjoitti: rantarosvo - 07.04.13 - klo:12:04
Aivan. Sallinet että pysyn epäilevällä kannalla, kerta tuosta ei ole mitään "virallista" totuutta. :)
Minusta tuossa Gore-Tex kalvojen pesemisessäkin on hiukan problematiikka. Kalvohan on toiminnaltaan sellainen, että siinä olevat huokoiset ovat niin pieniä, että niistä ei vesi pääse läpi (edes paineella). Siis kiinteässä olomuodossa. Huokoset ovat kuitenkin sen verran suuria, että niistä pääse vesihöyry lävitse (hikoilu). Näin ollen en oikein ymmärrä miten itse kalvon voi edes pestä...? Höyrypesurilla?  :D Ehkä en nyt vaan tajua jotain.  :)

Tottakai, jokainen uskokoon mihin haluaa ja kuten sanoin, ei ole tarkoitus tuputtaa ainoana oikeana tietona :)

Tuo kalvohan on niin ohut, että käsittääkseni itse kalvo ei sinällään likaannu tai ime epäpuhtauksia, koska huokoset ovat niin pieniä ja kalvo niin ohutta. Pesulla puhdistetaan toki pintakankaat, kuten kirjoittelitkin, mutta siinä sivussahan kalvon pinta puhdistuu avaten huokoset? Tekniset pesuaineet on suunniteltu niin, että niiden ainesosasten ei pitäisi ainakaan enempää tukkia kyseisiä huokosia. Eli kalvoa ei itsessään varmasti voikkaan pestä, mutta sen pintaan kertynyt ryönä lähtee pois tukkimasta hengittävyyttä.


Itse ymmärrän että noissa Gore-Tex asuissa ja kengissä pesun tarkoitus on pitää kalvon päällä oleva uloin tekstiili/nahkaosa puhtaana.

Riippuen onko vaate 2- vai 3-kerroksinen, niin varmasti juurikin noin, mutta myös sisäpinnan kangas (esim. 3-kerros vaate) on aivan yhtä tärkeässä roolissa hien poistumisen kannalta. Pesukoneessa takin pesemällä oikeilla aineilla homma hoituu helposti, mutta juurikin kenkien suhteen jää sisäpinta auttamattomasti pesemättä - ainakin itsellä kuten kirjoittelinkin.