Kalastus keskustelu

Kalastusmuodot => Pyydyskalastus => Aiheen aloitti: salakalastaja - 13.06.08 - klo:16:56Otsikko: Pitkäsiima
Kirjoitti: salakalastaja - 13.06.08 - klo:16:56
Oon hankkinu pitkänsiiman 50 koukulla, kalaa tulee kohtuullisesti (haukea, ahventa) miten vois saada muutakin kalaa esim. kuhaa. Onko kokemuksia?? Miten estää kuolleiden täkykalojen pintaan nousu.

-Edit Aiheen otsikko pienellä


Otsikko: Vs: Pitkäsiima
Kirjoitti: Tumi81 - 07.07.08 - klo:18:27
Kuhan pyynnistä ei kokemusta ole mutta kuolleista täkykaloista on. Kokeilepa puhkaista täkykalalta ilmarakko esim. puukon kärjellä. Pitäisi sen jälkeen koukun mukana upota.


Otsikko: Vs: Pitkäsiima
Kirjoitti: U:ki - 22.08.08 - klo:17:00
onkos kukaan saanu pitkälsiimal kaloja tänä kesän jne..?
olen koittanut 50 koukkusella siimal kalaa..  välillä tulee hyvin ja toisinaan heikosti..
mitäs ootte syöttinä käyttänyt? itse laitan särjestä paloja tai kokonaisia kaloja.. :)
kalat mit saanu siimal nyt lähiaikoina ahventa, 1 kuhan, 1 ankerian ja säynen..  ihme kyllä et säyne oli kalan palaan ottanut.. :D


Otsikko: Vs: Pitkäsiima
Kirjoitti: salakalastaja - 23.08.08 - klo:22:40
Minkä kokoinen ankerias oli? missä kalastat? itse oon pitäny pelkkiä matoja.... ahvenia tulee keiteleestä. Tarkoitus ois pistää seuraavalla kerralla kaloja.


Otsikko: Vs: Pitkäsiima
Kirjoitti: U:ki - 23.08.08 - klo:23:12
Ankerias oli 800g   8)
Kalastan uudenkaupungin lähisaaristossa.. eli merellä..  :)
Onko madoilla tullut hyvin kalaa.. ?  Olen pelkästään siimassa pitänyt kalan paloja.. :)
jos syvemmälle menis laskee niin laittasin kokonaisia kaloja.. :)


Otsikko: Vs: Pitkäsiima
Kirjoitti: salakalastaja - 01.09.08 - klo:14:28
Madoilla on tullut pelkkää ahventa. Isoin on n.400g. Pitäis alkaa täkyillä kokeilee. Ootko pitäny kuolleita kaloja vai eläviä?


Otsikko: Vs: Pitkäsiima
Kirjoitti: U:ki - 01.09.08 - klo:20:20
kuolleita lähinnä ja särjen paloja..  8)


Otsikko: Vs: Pitkäsiima
Kirjoitti: Kalastaja100 - 18.02.09 - klo:15:31
Mikä on pyydys pitkäsiima? ???


Otsikko: Vs: Pitkäsiima
Kirjoitti: Sopuli - 13.11.10 - klo:22:11
Mikä on pyydys pitkäsiima? ???
Se on vain monta metriä siimaa. Eihän siinä oo mitään epäselvää.

wikilainaus:

Lainaus
Pitkäsiima on seisova kalastuspyydys. Pitkäsiima koostuu selkäsiimasta ja siitä lähtevistä tapseista eli tapsisiimoista. Tapsin päässä on koukku, johon tulee syötti. Tapsit ovat tavallisesti vajaan metrin mittaisia ja niitä on kiinni selkäsiimassa ehkä 3–5 metrin välein. Siiman pituus ja koukkumäärä voi vaihdella suurestikin, paristakymmenestä yli sataan koukkuun.

Itseäni on alkanut kiinnostamaan tuo pitkäsiimakalastus, kun asutaan tässä rannikolla. Meressähän lääniluvalla ja valtion kortilla saa kalastaa 250 koukulla kerrallaan, jos ei ole mikään ammattikalastaja. Itse olen saanut melko heikosti kalaa merestä meiltäpäin (ainakin omasta mielestä) ja tuo pitkäsiima pitäis testata joskus kesällä/keväällä. Sehän on verrattain halpa pyydys ja jos tekee jonku puolen kilsan systeemin, missä on sata koukkua viiden metrin välein, niin sillä saa kalastettua melko ison alueen. Tapsit laittaisin lukkoleikarilla kiinni helpon irroitettavuuden takia. Tapsien pituuksia voi vaihtaa veden syvyyden mukaan ja vuorotellen vois laittaa syöttejä siialle, ahvenelle ja vaikka hauelle (siis syötteinä mato, kalanpala/pikkukala ja joku särki/salakka).


Otsikko: Vs: Pitkäsiima
Kirjoitti: U:ki - 18.02.11 - klo:05:16
Esim. Uudenkaupungin vesi alueella ei saa laskea kuin 100 koukkuisen siiman per henkilö ja siihenki on oltava luvat kunnossa jne..

Missäs päin se sopuli kalastaa kun 250 koukkua saa heittää veteen?Lainaus maa- ja metsätalousministeriö:
Muu kalastus ja ravustus

Muuhun kalastukseen, kuten verkko-, katiska-, nuotta- ja troolikalastukseen tarvitaan aina, iästä riippumatta, vesialueen omistajan lupa. Sama koskee myös ravustusta. Poikkeuksena on jälleen yleinen vesialue meressä, jossa kotitarve- ja virkistyskalastus on vapaata. Varsinaisen kalastusluvan lisäksi 18-64 -vuotiaiden on suoritettava valtion kalastuksenhoitomaksu.

Yleensä verkko- ja katiskalupia myyvät osakaskunnat tai niiden edustajat. Myös monet kaupungit ja kunnat myyvät kalastuslupia vesialueilleen.


Otsikko: Vs: Pitkäsiima
Kirjoitti: Nuori -kalamies - 21.05.11 - klo:19:38
toimisko tällainen jos venneellä vetäis sitä ihan hitaasti? ps avaa kuva ja zoomaa sitä niin saat selvää :)


Otsikko: Vs: Pitkäsiima
Kirjoitti: Maekine - 26.05.11 - klo:17:24
Eihän nyt kukaan millään täkykaloilla pitkääsiimaa pistä?? Hommaa on p***eleesti hankkia eläviä takykäloja, koska eihän kukan nyt kuolleita käytä. Madoilla syötät(jos on kunnon pitkäsiima) ylemmän, pienemmän koukun ja lasket järveen. Loppu hoituu itsestään, kun pikkukala imasee matosen ja lopuksi tulee isompi kala (hauki,kuha,taimen...), joka jää kiinni alempaan ja isompaan koukkuun.

Itse käytän 1km mittaista 100(+100) koukun siimaa. Kalaa tulee, mutta hommaa on niin p***eleesti ja matoja menee  8)


Otsikko: Vs: Pitkäsiima
Kirjoitti: Nuori -kalamies - 26.05.11 - klo:17:41
ajattelin itsekkin alunperin että en todellakaan aio mitään p:n täkykaloja käyttää! 8)


Otsikko: Vs: Pitkäsiima
Kirjoitti: Maekine - 27.05.11 - klo:18:12
Juu ne tosiaankin hoituu itestään ne täkykalat matosilla, kun pikkukala imasee sen madon säästyy vaivaa ja aikaa


Otsikko: Vs: Pitkäsiima
Kirjoitti: Nuori -kalamies - 29.05.11 - klo:16:47
eli tollainen viritelmä tossa kuvassa toimis. :)


Otsikko: Vs: Pitkäsiima
Kirjoitti: Barra - 29.05.11 - klo:17:05
eli tollainen viritelmä tossa kuvassa toimis. :)

No siitä nyt ei ole tainnut kukaan vielä sanoa mitään. Oikeastaan, miksi sitä siimaa pitäisi ylipäätään vetää? Pitkäsiimahan on passiivinen pyydys, eli tuo siima olisi jossain ja se käytäisiin aina välillä kokemassa. Ja siinä ei käytetä myöskään kohoja missään välissä, ehkä jotain merkkejä sitten päädyissä. Eiköhän joku tästä kalastusmuodosta jotain tiedä niin voinee kertoilla vähän enemmän.


Otsikko: Vs: Pitkäsiima
Kirjoitti: Hauzi - 29.05.11 - klo:17:58
Sehän riippuu mitä pyytää miten siiman laskee. Itse käytän välikohoja noin 20 metrin välein. Syötteinä käytän kuolleita muikkuja. Tällä konstilla saa täkykalat eri syvyyksille. Muutenkin paikat missä pyydän niin vettä on alla semmoinen 30 metriä. Ei tule mateita. Pääsääntöisesti saaliskala on taimenta. Joskus joku hauki eksyy vahingossa!


Otsikko: Vs: Pitkäsiima
Kirjoitti: Nuori -kalamies - 30.05.11 - klo:15:47
aikoin saada tuolla kyllä särkiä,ahvenia, särkikaloja,lahnoja, ym.


Otsikko: Vs: Pitkäsiima
Kirjoitti: Maekine - 01.06.11 - klo:13:00
Pitkäsiimahan lasketaan sillei, että ensin se siima kastellaan kokonaan ja sitten vasta ruvetaan laskeen. Pitkäsiima uppoaa pohjaan ja molemmat pääsyt merkitään verkkomerkeillä  (mehukattipöntöt eivät ole parhaita mahollisia :))  sitten vaan jätetään siima yöksi ja korjataan aamulla talteen. Siimalla saa mm. kuhaa,haukea,taimenta,ahventa,lahnaa,säynävää ja matikkaa yms.

Sitten vielä yksi juttu; siima kannattaa ankkuroida painoilla pohjaan+katsoa paikka missä ei jää helposti pohjaan kiinna.


Otsikko: Vs: Pitkäsiima
Kirjoitti: Janzzki - 30.06.11 - klo:23:32
Voikos sen pitkänsiiman laittaa järveen ja laittaa siihen katiskaluvan ni ajaako se saman asian ja voiko niitä koukkuja laittaa vaik 30 cm välein vai?


Otsikko: Vs: Pitkäsiima
Kirjoitti: sakari03 - 01.07.11 - klo:16:09
Itse olen laittanut pitkäänsiimaan salakan paloja kun olen kuhaa pyytänyt. Hyvin toimii kun leikkaa pienen salakan 3 osaan.
On sitä tulostakin tullut ihan mukavasti


Otsikko: Vs: Pitkäsiima
Kirjoitti: Säkkimies - 01.07.11 - klo:21:00
Voikos sen pitkänsiiman laittaa järveen ja laittaa siihen katiskaluvan ni ajaako se saman asian ja voiko niitä koukkuja laittaa vaik 30 cm välein vai?

Tuollaisessa "kunnon" pitkässä siimassa on useinkin koukkujen väli n 10 m ja siis 100 koukkuinen siima on n 1 km pituinen .Siimaan kannattaa laittaa aina väliin kohoja ja välille jokunen "ankkuri"
paino , niin siima pysyy siinä mihin se laskettiin.Siimalla jos pyydetään ns petokaloja , niin tapsiin voi laittaa tuplakoukut ,ja syötiksi vaikkapa pikku särkiä ym.Matosyötillä saa sitten lahnoja ,appuroita ym.


Otsikko: Vs: Pitkäsiima
Kirjoitti: lohipoika - 10.08.11 - klo:14:15
ite ajatelin tehä 400 metrin pitkänsiiman ja laittaa siihen sata koukkua ja sytiksi muikkuja ja matoja ;D


Otsikko: Vs: Pitkäsiima
Kirjoitti: korvaoo - 11.08.11 - klo:10:22
viimekesänä kauheella vaivalla tehtiin pitkäsiima isän kanssa puuvillalangasta, ihan jees, mutta kerran se saatiin selvänä veteen, toisella kertaa jo joku risunpätkä pääs pujahtamaan selkäsiiman joukkoon ja se oli sitten sillä selvä. Kauhee työ onkia syötit (eipä tullut mieleen tuplakoukuttaa :() ja hemmetinmoinen miettiminen, mihin ja miten se siima lasketaan :D


Otsikko: Vs: Pitkäsiima
Kirjoitti: bakuu - 24.11.11 - klo:17:43

Motonetistä 25 koukun pitkäsiima

^^Tuo on ihan ok eikä sekasin helposti saa  :) mutta uusi laatikko sille kannattaa tehdä vaikea nostaa tohon laatikkoon niin ahdas ja koukut irtoilevat. Mutta toinen hyvä on ollu leikkaa esim styroksista (jostain kelluvasta) palan sitoo siihe kiinni niin pitkän pätkän missä syvyydessä aikoo pitää sitten joku paino että pysyy paikoillaan painoon sidotaan vielä yksi siima minkä päässä on koukku itse käyttäny koukussa kokonaisia salakoita  :D Eikä niitä täkykaloja ole mitään järkeä mielestäni pilkkoa!


Otsikko: Vs: Pitkäsiima
Kirjoitti: humskuli - 08.12.12 - klo:00:51
Jos nyt joku sattuu tätä vielä lukemaan, niin itse käytän eläviä syöttejä. Mielellään n. 200 gr särkiä. Puolen kilon haukikaan ei ole liian suuri. Saaliin keskipaino onkin ollut päälle 3 kilon. Vinkkinä sanoisin että ei kannata tehdä mitään yber-pitkiä siimoja.. Varsinkin jos ei oo hirveesti tuuskannu noitten kanssa. Toinen vinkki, että tee semmonen siima, jossa on erikseen selekäsiima ja koukut + kukut on irrotettavia siimasta. Ei mee sotkuun ja on helppo laskea. Kukkuna käytän esim vaikka mehukattipurkkia. Jos sattuu semmonen kympin kala osumaan kohdalle, niin se väsyy sitä nykiessä sopivasti. Eikä kannata laittaa syöttejä liian pohjaan. Mitä tulee syöttien työlääseen hankintaan, niinsuosittelen weke-katiskaa ja sinne tekee jonku taikinan ni alako särkeä nousemaan. Jokaisen koukun kohalla käytän itse kukkua. Ei mee siima sekasin vaikka ois parikin isomusta lähekkäin siimassa. Tehokas konsti pyytää vähän isompaa kalaa.


Otsikko: Vs: Pitkäsiima
Kirjoitti: Extreme Fishing - 09.12.12 - klo:02:06
Eihän nyt kukaan millään täkykaloilla pitkääsiimaa pistä?? Hommaa on p***eleesti hankkia eläviä takykäloja, koska eihän kukan nyt kuolleita käytä. Madoilla syötät(jos on kunnon pitkäsiima) ylemmän, pienemmän koukun ja lasket järveen. Loppu hoituu itsestään, kun pikkukala imasee matosen ja lopuksi tulee isompi kala (hauki,kuha,taimen...), joka jää kiinni alempaan ja isompaan koukkuun.

Itse käytän 1km mittaista 100(+100) koukun siimaa. Kalaa tulee, mutta hommaa on niin p***eleesti ja matoja menee  8)
Meikäläinen on pyytänyt matalasta poukamasta täkykalat pienisilmäisellä täkyverkolla. Ekalla kerralla täkyverkko oli liian kauan ja verkko oli aivan täynnä pieniä salakoita, särkiä ja ahvenia.

Ongelmaksi muodostuu täkykaloilla pyydettäessä se, että hauet napsii tapsit poikki. Itse vaihdoin tapseiksi lopuksi monni kevlarperukkeet ja samalla kertaa vaihdoin isommat koukut. Toinen ongelma on että täkykalat nousevat herkästi pintaan, joilloin saaliina on lokkeja, joten siima pitäisi painottaa. Kolmas ongelma on että isommat kalat sotkevat siiman pohjaan kiinni.


Aika kovatöinen tuo pitkäsiima, koska ensin täytyy kalastaa täkykalat ja laskeminen ja nostaminen on melko hidasta. Vielä kun sattuu olemaan aallokkoa, kova tuuli, saaliina pari lokkia ja siima pohjassa kiinni niin suurimmat pitkäsiimakalstusinnot kaikkoaa. ;)Otsikko: Vs: Pitkäsiima
Kirjoitti: visahuhko - 17.07.13 - klo:01:57
Voi teitä nuoret POIJJAAT,  kyllä jos haluatte hyviä saaliskaloja täkysiimalla, niin, elävät sintit on silloin parhaita.  Eli - jos ette ole kypsiä onkimaan tai Wekellä kalastamaan ELÄVIÄ pikkukaloja, niin menkää vetämmään tyhjää järvelle.  - Pitää näet myös nähdä vaivaa, jos pitkällä siimalla haluaa saada kalaa.  Voi silloin tulla myös yllätyksiä... -. Mutta katsokaa sekin, että pitkäsiimalle on luvat kunnossa !!! ???

Särki on paras syötti, siten ahven, salakka, lahnan lintta jne  -  kaikki käy, kun peto syö ...

Ja älkääkä laittako sitä pintasiimaa liian tiukalle...  Ison kalan tempomisvara pitää jättää aina... 

tv Kokeiltu / saatu on ...

Clapton ...


Otsikko: Kokemuksia pitkäällä siimalla kalastuksesta
Kirjoitti: Juha-59 - 31.08.14 - klo:20:05
Onko kokemuksia siitä kuinka hauki tarttuu syöttiin näin alku syksysrtä.Virittelin siiman  noin 50 koukkua järvelle 19.8 ja ekalla kertaa 8 kg hauki oli tarttunut. sen jälkeen tuli reilu 10 kg. nyt on kokonais määrä noin 50 kg haukea ja keski paino reilut 5kg. mutta pari kolme päivää siima ollut tyhjä. en tiedä mistä johtuu, onko ilmoista kiinni vai oliko tuo elokuun loppu  vain hyvä ottiaika hauelle. syöttinä käytän elävää pikku ruuttanaa 3-5cm.


Otsikko: Pitkä siima
Kirjoitti: Calassa - 04.01.20 - klo:15:18
   Kävin pitkästä aikaa lapsuusajan kalavesiä kokeilemassa. Näin etelässä kun ei vielä pilkille pääse. Tulipa siis kausi avattua ja ihan mukavissa merkeissä. Yksi hauki ja jokunen ahvenenkörri sihen päälle. Suurin siinä nippanappa kilonen.

  Siis pitkäsiimasta: Löysin vielä vanhasta rantakopista siimalaatikon, joka taitaa olla sama siima, jota enon kanssa aikoinaan pidettiin järvessä. Hyväkuntoinen laatikko, joka varmaan toimisi, kun laittelisi uudet koukut ja siiman. 160 koukkusena vaan turhankin iso meikeläiselle, joten taidanpa asiasta innostua uudelleen ja rakentaa tuollaisen satakoukkuisen ensikesäksi.

  Olihan se todalla jännittävää enon kanssa kesäiltana virittää siima syötteineen ja viettää yö saaressa laavulla "valkheitten" ääressä ja aamulla nostaa siima. Kyllä oli ikmuistoista nostaa siimaa, kun tunsi siellä kauempana potkia jytystävän isompaa kalaa. Ankeriaathan olivat niitä kaikkein toivotuimpia saaliskaloja, mutta enitenhän sieltä nousi haukea ja isoa ahventa, sekä tietysti lahnoja. Voi niitä fiiliksiä. Olisihan sitä koetettava jatkaa perinteitä ja jakaa niitä riemuhetkiä myös omalla jälkikasvulle.

Onko muilla foorumilla kävijöillä kokeumsta siimastuksesta?


Otsikko: Vs: Pitkä siima
Kirjoitti: poka - 06.01.20 - klo:16:26
Ei ole kokemusta, mutta kerran itse olet saanut olla tuommoisessa siiman laskussa ja nostossa mukana, kannattaa ilman muuta opetella homma uudestaan ja opettaa jälkikasvulle hommaa.

Varmaan tosiaan tuommoinen siima kannattaa nykypäiville optimoida sopivan pituiseksi, ettei liikaakaan tule kalaa.

Paljonko noissa on suunnilleen koukkujen väli?


Otsikko: Vs: Pitkä siima
Kirjoitti: Calassa - 07.01.20 - klo:14:48
Itse tuumailin laittavani koukkuväliksi noin kaksi ja puoli metriä, jolloin satakoukkuisesta tulisi vajaa kolmesataametriä. Selkäsiimasta, tai "runkosiimasta" sivuperukkeet noin puolimetrisiä. Eno sanoi niistä, että mitä lyhyemmät, sitä vähemmin sotkujs.

Tavallisesti en laittele kuvia kalasaaliistani, mutta yrittelin tuohon aloitukseen laittaa (lisätoimintojen liitetiedostona) pilkkikaloista kuvaa. Taisivat ahvenet olle sen verta körrejä, että ei mahtuneet. Oli tiedosto turhan suuri. Saatto sytyttää tuo muuan keskustelu laittelemaan sellasta "pönötyskuvaa" :-*

Ai nii! huomasin tätä pitkäsiimaa jo käsitellyn tuolla Pyydyskalastuksen puolella. Kannattaa ehkä liittää sinne tämä ketjunpätkä.


Otsikko: Vs: Pitkäsiima
Kirjoitti: fisustaja92 - 07.01.20 - klo:15:57
Äkkisältään löysin kolme pitkäsiima-ketjua ja ne on nyt kaikki yhdessä. Jos kuvakoon kanssa on ongelmia niin esim. aijaa.comin kautta on helppo linkittää kuvat.