Noloa... Muistin vasta seuraavana päivänä luvatusta päivästä tuon lupauksen. (selkeä lause

) Eivätkä tietenkään kamera ja tietokone suostuneet yhteistyöhön, kun vihdoin muistin. No koitan tässä lähiaikoina, eli mun aikatauluilla ensvuonna

, latailla kuvia.
No nythän on tosiaan ensi vuosi niinkuin lupailin.

Onneksi tuo ei taida haitata kun ei tätä aihetta kovin moni taida seurailla.
Materiaaliksi tarvitsin itse:- Varreksi alumiiniputkea, itsellä pituus noin metri.
- Koukuksi ruostumatonta 10mm "pyöröterästä", itsellä pituus (taivuttamattomana) 45-55cm senttiä. Paksuus olisi voinut olla paljonkin pienempi, jopa 6mm. Tietenkin 10mm kestää paremmin, mutta ohuempi ei revi kalaa yhtä pahasti, jonka seurauksena on vähemmän hukkalihaa.
- Koukun ja varren väliin alumiini"tappi", pituutta ei tähän tarvita kuin alle 10cm.
- Kutistesukkaa varren päähän otteen vahventamiseksi, ihan oman maun mukaan pituus, oma kutistesukkapalalla taisi olla pituutta 20-30cm.
- Varren päähän muovitulppa, koko alumiiniputken (varren) paksuuden mukaan.
- Koukku-tappi-varsi-kiinnityksiä varten esim. popniittejä.
Omalle koukulle pituutta kertyi yhteensä noin 130cm, itse koukkuosa on taivuteltuna noin 30cm.
"Ohjeet":Poraa alumiinitappiin reikä (ei tapin akselin poikki, vaan tapin akselia pitkin, siis tapin suuntaisesti).
Seuraavaksi laita taivutettu ja teroitettu koukku alumiinitappiin porattuun reikään ja poraa kaksi reikää tapin ja koukkuosan läpi (akselin poikki). Koukkuosa kiinnitetään paksulla (noin 0,5-2cm) rauta"langalla" alumiinitappiin, alumiinitappi taas kiinnitetään myöhemmin -varteen popniiteillä. Laita rautalanka,
heti, porattuun reikään, jottei oikea kohta "katoa"!
Kun rautalangat on laitettu kahteen (akselin poikki menevään) reikään, katkeiset ja hiot ylimääräiset rautalangat pois. Tämän jälkeen sinulla pitäisi olla teroitettu ja taivuteltu koukku alumiinitapissa kiinni, kahden rauta"langan" ollessa koukun ja tapin läpi.
Seuraavaksi ota sopivan mittainen pätkä alumiiniputkea, esimerkiksi 80 senttiä on sopiva, ja laita juuri putken sisään menevä alumiinitappi varren päähän, vastakkaiseen päähän tulee lopussa kutistesukka, lätkäerkka tms. jonka olet valinnut otteesi pitävyyttä takaamaan. Sitten kiinnität alumiinitapin popniiteillä kiinni varteen. Enää ei ole jäljellä kuin tulppa ja jokin, esim. kutistesukka, toiseen päähän.
Lisäksi pikkujuttuja, mutta sitäkin tärkeämpiä:Varren kädenpuoleiseen päähän voi porata reijän ja laittaa jonkun lenkin, narun tai vastaavan ettei koukku tipu lohen mukana veteen.

Itse porasin reijän ennen kutistesukan laittoa ja kaiversin mattoveitsellä kutistesukan pois tieltä.
Koukun tylsymiseltä kannattaa suojautua, mutta vielä tärkeämpää on turvata ettei koukku ole esimerkiksi omassa tai kaverin pohkeessa, vain siksi, että siinä ei säilytyksen aikana ole ollut suojusta. Koukun kärkeen kannattaa siis tehdä joku suoja, esimerkiksi puupalikka johon poraa koukkumateriaalisi paksuisella terällä reijän (ei läpi) jonka sitten laittaa koukun kärkeen säilytyksen ja kuljetuksen ajaksi.
Noilla materiaaleilla ja tekniikoilla itse tein koukun ja hyvä siitä tuli.

Tietenkin valmistusvaiheissa saattaa nousta seinä pystyyn, niinkuin itselläni muutaman kerran kävi

, mutta kun koko ajan pitää turvallisuuden etusijalla ja käyttää tervettä järkeä niin mikään tuossa koukussa ei voi kovin pahasti epäonnistua.
JuhannusKala