Kiitti vastauksista! Mutta miten te saatte otteen pidettyä kalassa kun se rimpuilee ja kala on todella liukas? JA vielä yks! Omilla kalapaikoilla toimii ahvenelle sekä hauelle kummallekkin sininen&hopea lusikka ja keltainen jigi. Voiko siis tämän väriset vaaput myös toimia kummallekkin? Ahvenelle pienempää ja hauelle isompaa mutta noita värejä.
Kolme vaihtoehtoa kalan käsittelyyn
1. Liplock ote,jossa sormet liuetaan ensin kiduskannen alle ja haetaan ylempää kohti kalan päätä kohti mentäessä kohta jossa voi ottaa ns. nyrkkiotteen. Tämä ote on vahva ja oikein tehtynä kala ei pääse itseään ravistamaan irti. Tästä löytynee netistä videoita yms. jossa se demonstroidaan. Ote vaatii kuitenkin hiukan harjoittelua, koska riskinä on 1. Sormet lipsahtavat liian sisälle ja osuvat hampaisiin 2. Kala voi ravistaa itseänsä ennen kuin ote on lukittu 3. Sormet voi osua vieheeseen kohdissa 1. tai 2.
Ratkaisu on tehdä ote ripeästi, mutta samalla varovaisesti --> harjoittelu. Jos ottaa kalan ruuaksi voi kuolleella kalalla harjoitella tämän otteen ottamista. Ote toimii kaikenkokoisilla kaloilla.
2. Niskaote, jolla sormilla puristetaan kiduksien päältä kalan niskasta kohdasta, jossa kiduskannet päättyvät. Puristuksen pitää olla riittävän napakka jotta ote pitää, mutta ei liian napakka että se murskaa kiduskannet. Menetelmä toimii parhaiten keskikokoisille kaloille. Pienet on liian helppo murskata ja isojen niska voi olla liian paksu riippuen omien sormien koosta. Menetelmän etu on selvä: sormet kauempana hampaista ja kiduksista ja vieheistä.
Vaihtoehtoinen tapa on ottaa ote niskasta aavistuksen kauempaa niin että sormien päät ovat kiduskannen alla osittain. Näin pidettynä kala monesti aukaisee suunsa automaattisesti ja on rauhallinen. Riskinä on, että sormiote repii kiduksia irti liitoskohdastaan. Tämä versio ei ole ainakaan kuumien vesien aikana suositeltava, koska kaikki vammat ovat kuumien vesien aikana vaarallisempia.
Tietysti jos ottaa kalan ruuaksi ym. riskeillä ei ole väliä. Itse otankin hyvin usein ruokakalat ylös tällä otteella.
3. Oikeaoppinen Boga-grip käsittely siten, että kala on edelleen vedessä kun viehe irroitetaan ja boga grip sallii kalan pyörimisen vapaasti. Tämä menetelmä jakaa mielipiteitä koska väärin tehtynä voi helposti katkaista kalan leukaluut. Tietysti taas jos on kyse ruokakalasta niin ongelma lienee vähempi tärkeä. Etuna on se, että sormet kaukana vaarallisista asioista ja kalan käsittely voi tapahtua vedessä joka sinäänsä on kalalle aina parempi ympäristö.
Tässä linkki Haukikoira Vornasen
youtube videoon, jossa Mika näyttää miten oikeaoppinen bogagrip käsittely tehdään ja samalla myös näkyy miten liplock ote toimii.