Vepsänjoki - Kalastus ja kalapaikat

Vepsänjoki, Oulu

Vepsänjoki, jota usein myös kutsutaan Horsmanjoeksi, on valjastamaton, kapea ja mutkitteleva Kiiminkijoen sivujoki, joka alkaa Vepsänjärvestä Oulun Vepsän kaupunginosasta. Siihen liittyy muun muassa Vähä-Vuotunkijärvestä laskeva Heinäjoki. Joen pituus on hieman yli 15 kilometriä, ja se kuuluu Kiiminkijoen vesistöalueeseen.

Vepsänjoki virtaa Jokelan ja Karahkan kyliä sivuten idästä länteen, ja kääntyy pohjoiseen Horsman ampumaradan luona Ison Seluskanjärven pohjoispuolella. Täällä siihen liittyy Seluskanjärvestä laskeva kapea laskujoki.

Vepsänjoki laskee Kiiminkijokeen Vesalan kaupunginosassa länsipuolella. Loppuosaltaan Vepsänjoki muuttuu vuolaaksi, mutkittelevaksi Siltakoskeksi.

Vepsänjokeen laskee useita pienempiä puroja ja ojia. Vesi on pääasiallisesti tummaa, suoperäistä vettä. Veden laatu on luokiteltu välttäväksi. Ison Seluskanjärven kunnostustoimien yhteydessä on myös todettu, ettei Vepsänjoki kestä enää lisäkuormitusta. Nykyisin veden sameus ja partikkelipitoisuus aiheuttaa haittoja, sillä joesta ei voi ottaa sauna-, kastelu- eikä käyttövettä, ja runsas irtoaineksen määrä pilaa pyydykset.

Leveimmillään joki on Horsman ja Siltakosken välisellä alueella, jossa joki muodostaa syviä ja pitkiä, jopa 50 metrin levyisiä suvantojaksoja. Joen keskimääräinen leveys on kuitenkin vain 4-5 metriä.

Vepsänjoen loppuosuus on suosittu melontakohde, sillä se tarjoaa sekä koski- että suvanto-osuuksia.

Lähde: Wikipedia
Kuva: Public domain lisenssin alainen kuva Wikipediasta

Perustietoa

Maa: Suomi
Majoitus: Vuokramökit Oulu
Vesistön kunnat: Juuankoki, Oulu

Vesistön tyyppi: Joki

Muut paikkakunnan Oulu vesistöt

Itämeri
Jolosjoki
Kalimeenoja
Katajalampi
Kiiminkijoki
Kuivasjärvi
Kuivasoja
Kuivasoja
Nuorittajoki
Oulujoki
Oulujärvi
Perämeri
Pyykösjärvi
Sanginjoki
Tervalampi
Vaaralampi
Valkiasjärvi
VepsänjokiLadataan karttaa..


Kommentit

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy lisätäksesi kommentin.
Tagit: Kalapaikat Suomi Oulu Vepsänjoki Vuokramökit Vuokramökki Lomamökit Lomamökki