Kalastus - Band of Brothers joulupilkillä 24.12.2007

Band of Brothers joulupilkillä

Olin jo hyvissä ajoin tiedustellut pikkuveljeltä Sotkamon järvien jäätilannetta. Hieman ennen jouluaattoa näytti vielä huonolta, eikä jäälle ollut kunnolla asiaa. Pari päivää jatkuneet pakkaset nostivat kuitenkin toiveita Nuasjärven jään kantavuudesta.

Kun sitten aatonaattona kävin Nuasjärven rannassa tunnustelemassa jäätä niin siellä lomailijat hiihtivät ja luistelivat jäällä niinkuin heikkoja jäitä ei olisi olemassakaan. Hieno homma, seuraavan päivän pilkkireissu olisi selvä asia. Hetken jo näytti siltä, että Band of Brothersin vuotuinen joulurauhanjulistus jäätiönlahdella jäisi tänä vuonna väliin.

"Ettekö te voi antaa niiden kalojen olla rauhassa edes jouluaattona", isäni totesi, kun suljin ulko-oven. Pitäähän kalojakin käydä jouluna morjestamassa, sitäpaitsi me olemme perinteisesti päästäneet kaikki saadut kalat takaisin avantoon joulunviettoon. Joululohi oli jo uunissa, joten siltä osin kaloja ei enempää joulupöytään tarvittaisi.

Kairatessani ensimmäistä reikää jäähän muistuu aina mieleen kairan teroitus. No, mitä tylsempi kaira, sitä nopeammin se tulee teroitettua ennen seuraavaa reissua. Ainakin 20cm oli jäätiönlahdella tänäkin vuonna jäätä. Ei tarvinnut pelätä jäiden pettämistä.

Keli oli aika tuulinen, jäällä ei ollut lunta juuri ollenkaan ja muita pilkkijöitä ei näkynyt. Ei parhaat mahdolliset olosuhteet mutta hyvin kelpasi kauden ensimmäiselle pilkkireissulle.

Pilkkitaktiikat eivät olleet muuttuneet miksikään. Pale luotti edelleen keltaiseen morriin ja Jata luottopystäriin. Matoja ei Sotkamosta löytynyt syöteiksi, joten kärpäsentoukat saivat kelvata.

Kalojen etsintään meni noin 5 minuuttia. Jo toisella avannolla tuttu nypytys alkoi. Ensimmäisellä ei vielä tarttunut, mutta toisella oli jo vuoden ensimmäinen pilkkiahven kiinni. Normiahven nousi nopeasti käväisemään jäällä, päästäkseen takaisin avantoon.

Palen morri tuntui myös kelpaavan ahvenille. Kala tuntui olevan koko ajan kiinni. Suurimmista (n.200g) otimme nopeasti muutaman kuvan ja päästimme kalat takaisin kasvamaan.

Se on hieno tunne kun alla on iso ahvenparvi ja joka kerta, kun pilkin pudottaa avantoon, on siellä heti seuraava kala kiinni. Mitään sen ihmeellisempiä hienouksia eikä pompotuksia tarvinnut tehdä. Hyvällä syönnillä oli jäätiönlahden kalat.

Itsellä alkoi syönti jo hieman hiljenemään, mutta Palella syönti senkuin jatkui. Pale oli kaivanut repusta kaatosuklaatkin esille. Oli siinä naurussa pitelemistä kun se pilkki ahvenia pilkkivapa oikeassa ja iso konvehtilaatikko vasemmassa kädessä.

Pilkimme jäätiönlahden katinkullanpuoleisessa osassa. Lomamökkien edustalla oleva laituri on hyvä maamerkki. Laiturin päästä suoraan järvellepäin muutama kymmenen metriä ja ei muuta kuin kairaamaan. Joka kerralla on kalaa noussut. Toinen hyvä paikka on sen samaisen laiturin vuokatinvaaranpuoleinen kaislikon edusta. Siitä tulee myös ahventa hyvin.

Muutaman tunnin reissun saalis oli n. toistakymmentä ahvenaa, virkeä olo ja sopivasti tyhjentynyt maha kinkkua varten. Pitänee ensi jouluksi harkita joulupöytään vaihtelua tuoreiden ahvenpihvien merkeissä..

Oikein mukavaa joulua kaikille!

-Band of Brothers

Luettu 375 kertaa

Reissussa mukana

Jata, pale

Piilota kommentit

Kommentit

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy lisätäksesi kommentin.
27.12.2007EniZeiMukavaa luettavaa nämä Jatan rapsat. Ettekö tasuria tarjoillut ollenkaan noihin ahven parviin?
27.12.2007JataTasurit jäi tällä kertaa uittamatta, mutta tuossa uudenvuodentienoilla olisi tarkoitus käydä niitäkin pompottelemassa..
31.12.2007pokaMää olin varma tuosta konvehtiaskista, että jatan aski.. Mutta näkyy teillä muillekkin maistuvan.. Hyvää rapsaa..
Kaloja ei löytynyt