Sivuja: [1] 2 3 4 5 ... 99   Siirry alas   
  Tulostusversio  

Iskukoukulla kalastaminen

(Luettu 731421 kertaa)
Kessu
*

0
Poissa


Profiili
« : 31.01.08 - klo:19:10 »

 No niin, aloitetaanpa uusi aihe. Tarkoituksena vaihtaa kommenteja, ja oppia joitakin uusia niksejä toisilta - joten kaikki hyötyvät. Iskarikalastus on varsin jännittävää, suht. saalis varmaa puuhaa. Joten te, jotka olette harkinneet sitä kokeilla - niin tuumasta toimeen! Voin suositella.

Itse olen kalastanut iskukoukuilla jo n.15v, ja saalistakin on tullut. Koukkukalastuksen parhaita puolia on se, että hauen keskikoko kasvaa. Itse olen todennut, että 5-7kg:n hauet eivät ole mitenkään harvinaisia, vaikka pidänkin max 6kpl kerralla koukkuja vireessä. Isompiakin on tullut, Mutta ei paljon alle 2kg. Tähän tietysti vaikuttaa se, missä koukkuja liottaa.

 Itse pidän koukut syvällä, en kaislikkojen reunamilla. Poikkeuksena kevät, jolloin tuon koukut matalempaan, kutu-alueiden reunamille. Mutta muuten suosittelen talvella koukkuja pidettävän esim. Pakkojen (matalikkojen) reunoilla.

 Sitten eräs asia, jonka olen todennut kokemuksen myötä: Itse viritän koukut n.2m JÄÄN ALLE. Tähän mielipiteeseeni sain nyt ilokseni tukea uudesta M&K:n lehdestä, jossa oli juttu koukkukalstuksesta. Siinä oikea kokenut konkari oli samaa mieltä pyynti syvyydestä. Valo ilmeisesti houkuttelee haukia ( ainakin kookkaita ), ne ilmeisesti näkevät täkykalankin paremmin.


Jos koukut laskee pohjaan, on kiusana vielä matikat, jotka "imeskelevät" täkykalat pois koukun lyödessä tyhjää. - Tämä on oma mielipiteeni, ei mitenkään tieteellisesti todistettu Virnistää

Muutama sana täkykaloista - sillä ne ovat ratkaisevia onnistumisen kannalta:

Itse olen todennut, että särki on erinomainen, ellei jopa paras täky. (tähänkin mielipiteeseen sain ilokseni tukea kyseisetä M&K:N numerosta) särki on kirkas, ja valoa heijastava = näkyvä täky.

 Lisäksi se on ravintona hauelle "kärkipäästä" - ellei jopa parasta. Särjellähän ei ole mm: selässä piikkejä, tai muitakaan puolustuskeinoja, joten se on saalina "helppo".

On särjissä myös huonojakin seikkoja, joista merkittävin lienee se, että särki ei elä kovin kauan iskukoukussa.

Ahvenet ja ruutanat ovat kestävempiä täkyjä koukussa, kuin särjet.

 Eri täkykaloilla on kuitenkin yksi yhteinen kriteeri: Ne on oltava mielellään eläviä! Tähän ei varmaankaan perusteluja tarvita?

Toki kuolleellakin kalalla, esim. silakalla saa haukea, mutta ero on HUOMATTAVAN SUURI.

 Eli: aina elävä täky, jos se on vain mahdollista! Metsäjärvillä, joissa ei särkeä tavata on ahven aivan toimiva täky sillä eihän kyseisen järven hauet edes tiedä, että särki on keksitty! Virnistää

 Se, mitenkä koukun viritys tapahtuu, ja mitenkä mm: luokit ja kepit jne tulee asettaa, kannattaa katsoa kirjallisuudesta - tai näin nykyaikana netistäkin varmasti löytyy hyviä kuvia havainnollistamaan kyseisiä toimenpiteitä.

 Sellaisen vinkin haluan vielä mainita, että kun viritätte koukut, niin kairatkaa samalla "koestus-avanto" jo valmiiksi.

 Ai miksi? Olen havainnut, että varsinkin suuret hauet jostain syystä nousevat aivan jään alle, ja siellä uiskentelevat ympyrää niin, että naru kulkee aivan jään alareunaa vasten.

 Arvatkaapa vaan, paljonko se hatuttaa, kun satut kairaamaan juurikin siltä kohtaa, missä naru on... Voin kertoa, että ei paljoa illalla kymppitonnit, sun muut napakympit lohduta Vihainen

 Kun on vanha avanto valmiina, ei kairan terää tarvitse kairata niin syvälle, että se edes osuisi naruun, mikäli se juuri sillä kohtaa olisikin pingoitettuna jään alareunassa.

Samasta syystä vielä eräs "mauste": Kun rautalangalla "koukkaatte" jään alta, ja naru ei tartukkaan siihen heti, on se YLEENSÄ hyvä merkki! Kuten jo edellä mainitsin, isot hauet joskus pingoittavat narun aivan jään alareunaan suoraksi, ja tällöin se on hankalampi saada tarttumaan rautalankaan.

 Itsellä on ainakin Sääksjärvellä (Tampere) tämä havainto hyvin pitänyt paikkansa! Jos narun päässä tuntuu painavalta, niin älkää väkisin vetäkö ylös. Jostain kumman syytä on olemassa sellainen käsitys, että iskukoukku ei irtoa hauen naamasta. Kyllä irtoaa. väsytelkää maltilla, ja nostokoukku apuna on enemmän kuin 100 jänistä!

Laittakaapa muutkin kokemuksianne tänne, ja te joita kiinnostaa kokeilla koukutus, niin ei muuta kuin mieltä askarruttavia kysymyksiä sivuille, niin joukolla pohdimme niitä!

HUOM! EI OLE OLEMASSA VAIN YHTÄ JA OIKEAA TAPAA!!!
imot
Vieras
« Vastaus #1 : 01.02.08 - klo:07:51 »

Viime vuosina ollaan kalastettu koukuilla ja luulin, että sitä parempaa hauelle ei ole. Tänä vuonna olen kuitenkin pitänyt aina iskukoukkuja samoilla paikoilla jossa teikkionkea ja kyllä olen huomannut, että ei ole yhtä tehokas. Taitaa se haukikin olla sen verran viisas, että ottaa mielummin ainoastaan kolmihaarassa pyristelevään elävään syöttiin kun rautamötikässä olevaan kuolleeseen tönkköön kalaan.
Kessu
*

0
Poissa


Profiili
« Vastaus #2 : 01.02.08 - klo:10:01 »

 Voi hyvinkin pitää paikkansa! Se juuri tukeekin mielipidettäni, että elävä / eloisa täky on paras!

 Tietenkin voi kyseessä olla myös muitakin vaikuttavia tekijöitä, kuten kalojen aktiivisuus, ja oleskelevatko ne samalla paikoilla´, mistä ennen niitä saitte?

Tähän haluaisinkin vielä muistuttaa, kuinka tärkeätä täyn syöttäminen/virittäminen on iskukoukkuun.

 Itse olen huomannut, että jos kala jää hiemankin enemmän "roikkumaan" jompaan kumpaan suuntaan - tulos heikkenee. Toinen tärkeä seikka   on, tää koukku laitetan NAHAN JA LIHAN VÄLIIN.

 Mutta luonnollisesti täky säilyy pidempään 3haarassa kuin iskarissa, ja sehän lisää pidemmällä aikavälillä saalista!!!

Juurikin tuon täyn syöttämisen tarkkuden takia kehoitin tuossa ylempänä katsomaan mallia kirjoista/ netistä kuvina.
jnp91
**

0
Poissa


Profiili
« Vastaus #3 : 22.05.08 - klo:18:09 »

Itse en kyllä ole ikinä nähnyt että minkälaista tuo iskukoukku kalastus on  Huh. Mutta sen sijaan kokeilimme kaverin kanssa varmaan samantapaista kalastusta, eli laitoimme virveleihimme matoonki syteemin (koho ja koukku). Laitoimme kumpikin elävät särjet koukulla suusta kiinni ja viskasimme veteen. Eipä siinä kauaan mennyt kun kaverilla koho upposi pinnan alle. Tätä kalaa emme kuitenkaan saaneet ylös, mutta tunnin sisällä tärppäsi kummallakin yhteenä noin 6 kertaa, joista pari saimmekin ylös Hymyilee leveästi 
Taifun
*

0
Poissa


Profiili
« Vastaus #4 : 09.09.08 - klo:20:07 »

 Hymyilee Erittäin päteväksi koukuksi olen todennut A-Saxen iskukoukun joka iskee ylhäältä ja alhaalta kala tulee keskimmäiseen syöttikoukkuun. Ei karkaa kala.
Haukimies
*

0
Poissa


Profiili
« Vastaus #5 : 24.09.08 - klo:11:30 »

MIllastas siimaa ootte iskukouokuissa käyttäny? paljonko siimaa olis hyvä olla? kalastus syvyys? noilla vois päästä alkuu  Hymyilee
Tumi81
***

0
Poissa



Profiili
« Vastaus #6 : 07.12.08 - klo:18:26 »

Itellä on mustaa, palmikoitua nailonlankaa. Taisi olla pitkäsiiman selkäsiimaa nimeltään. 400 metrin rullan kun ostaa niin pitkään pärjää. Langan määrähän riippuu kalapaikasta. Sen verran sitä pitää olla että kala pääsee pohjaan rauhoittumaan kun koukku on lauennut. Toisaalta kovin paljon enempää ei kannata pistää varsinkaan kovin hakoisilla rannoilla. Muuten kala pyörittää helposti langan uppotukkien ympärille ja sieltä ei kovinkaan helpolla irtoa.
Ajankohtainen aihe nostella taas näkyville. Ohuiden jäiden sesonki alkamassa...  Hymyilee

-Kyllä se kala vielä löytyy...-
Haukimies
*

0
Poissa


Profiili
« Vastaus #7 : 19.12.08 - klo:13:08 »

Itellä on mustaa, palmikoitua nailonlankaa. Taisi olla pitkäsiiman selkäsiimaa nimeltään. 400 metrin rullan kun ostaa niin pitkään pärjää. Langan määrähän riippuu kalapaikasta. Sen verran sitä pitää olla että kala pääsee pohjaan rauhoittumaan kun koukku on lauennut. Toisaalta kovin paljon enempää ei kannata pistää varsinkaan kovin hakoisilla rannoilla. Muuten kala pyörittää helposti langan uppotukkien ympärille ja sieltä ei kovinkaan helpolla irtoa.
Ajankohtainen aihe nostella taas näkyville. Ohuiden jäiden sesonki alkamassa...  Hymyilee
kiitoksia vaan.. itse en ole pahemmin talvisin pilkkinyt muutakun ahventa. Olen enemmän uistelu miehiä, mutta nyt on alkanut iskukoukut kiinnostaa, joten ne kellä tietoa on niin viitsisittekö te sitä jakaa? kiitoksia jo etukäteen
Tumi81
***

0
Poissa



Profiili
« Vastaus #8 : 20.12.08 - klo:18:41 »

Huomenna illasta otsalampun valossa lähen kymmenkunta iskukoukkua virittelemään... Toivotaan että tulisi halon mittaisia haukia!  Iskee silmää Tarkoitus olisi kolme päivää antaa koukkujen olla pyynnissä. Ilmoittelen sit saaliista...
tanu
**

0
Poissa



Profiili
« Vastaus #9 : 20.12.08 - klo:18:53 »

Onko siitä paljonkin haittaa että peittää avannon jossa koukku on ?. Itse peitän aina ´styroxilla(vai mitä nyt onkaan) ja lumella.
hartsa79
****

0
Poissa



Profiili WWW
« Vastaus #10 : 20.12.08 - klo:20:12 »

Ei ole haittaa. helpottaa vaan kokemista, kun ei ole avanto niin paksussa jäässä.

Hartsa79
Tuokee astioo, nyt sitä tulloo!!
Tumi81
***

0
Poissa



Profiili
« Vastaus #11 : 20.12.08 - klo:20:43 »

Kyllä itekin tulee peiteltyä avannot jos vaarana että yli 5 astetta pakkasta. Yleensä lapioin lunta reilun keon päälle ja jätän keskelle kepin pystyyn. Kannattaa laittaa tuo keppikin ulottumaan avantoon asti ettei kaadu tuulen mukana. Peittyy nimittäin todella helposti heikollakin tuulella lumen alle ja todella vaikea sen jälkeen koukkuavannot etsiä.
tanu
**

0
Poissa



Profiili
« Vastaus #12 : 22.12.08 - klo:13:34 »

OK.. Kiitoksia eikun koukut pyyntiin!

Ja hyvää joulua !!
Tumi81
***

0
Poissa



Profiili
« Vastaus #13 : 23.12.08 - klo:19:19 »

Eipä tullut jytkyjä... kahteen päivään seitsemän haukea, isoin n. 1,5kg. Mukava oli kuitenkin pitkästä aikaa iskukoukkujen parissa puuhastella  Hymyilee
jutsi
**

0
Poissa



Profiili
« Vastaus #14 : 01.01.09 - klo:17:51 »

Mille korkeudelle iskukoukut kannattaa laittaa jos veden syvyys on n.3 metriä?  Epävarma
Tagit: Iskukoukkukalastus Iskukoukulla kalastaminen 
Sivuja: [1] 2 3 4 5 ... 99   Siirry ylös  
  Tulostusversio  
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines