Kalastus - Pirkanmaan Grand Prix -09 08-10.05.2009

Pirkanmaan Grand Prix -09

Jo perinteeksi muodostunut Pirkanmaan Grand Prix päätettiin järjestää tänä vuonna hieman viime vuotta aikaisemmin. Tarkoituksena oli ehtiä vielä päättymässä olevan toutaimen kudun jälkiliukkaille toutainmammoja väsyttelemään. Suurin toivein Pirkanmaalle saapui kaksi kovaa kalamiestä pohjoisesta: Make ja vieraileva tähti Kaliumi. SP-tiimin etelän osasto (Jata & Tsoka) ilmoittautui myös hyvissä ajoin reissulle mukaan. Tiimin tavoitteena Toutaimen lisäksi oli kirjolohi, kuha ja taimen.

Perjantai

Reissu alkoi tutulla uunoilulla, kun vielä ennen koskelle menoa käytiin hankkimassa viimeisiä ottipelejä kuokkalankosken tummiin vesiin. Vaaput oli normihintaisia pulikoita mutta auton pysäköinti maksoi 40€..

Ensimmäiseksi kalastuskohteeksi valittiin Lempäälän koskien yleensä saalisvarma Herralankoski. Tiimi aloitti kalastuksen laavun edestä kivien takaa kaloja etsien. Alkulämmittelyn aikana ei saatu mitään kontaktia kaloihin. Keli oli aurinkoinen ja lännenpuoleinen tuulikaan ei kovin navakasti puhaltanut. Laskemassa oleva aurinko antoi toiveita kalojen heräämisestä.

Oppaana toiminut Jata alkoi saada jo ensimmäisiä kommentteja kosken laadusta ja kalojen määrästä. Jata alkoi jo pelätä sitä kalareissujen normitilannetta, että kun vie kavereita johonkin ”hyvään kalapaikkaan” heittelemään niin varmasti ei sinä päivänä tule mitään.

Jatan pelko osoittautui kuitenkin pian vääräksi, kun ensin Jatan Hirvakseen tärppäsi pannukarkea raitapaita ja heti seuraavalla heitolla Maken kauas loppuliukuun laskemaan vaappuun tärähti. Kala teki heti komean loikan kaukana alavirrassa ja potki mukavannäköisesti vastaan. Make väsytteli kalaa rauhassa ja luuli kalan jo karanneen kun se uikin hetken vastavirtaan suoraan Makea kohti. Kala teki vielä rannassa hienon hypyn, jonka jälkeen päätyi nopeasti Jatan haaviin. Reissun ensimmäinen isompi kala osoittautui 750g kirjoloheksi.

Kalastusta jatkettiin vielä hetki Herralankoskessa, mutta enempää kontakteja kaloihin emme saaneet. Illan myötä koskelle alkoi tulla myös muuta porukkaa aika paljon, joten tiimi päätti siirtyä väljemmille vesille. Kalastusta jatkettiin alemmalla kuokkalankoskella. Vesi oli noussut jo normaalille korkeudelle ja iltasyönnin paras hetki alkoi lähestyä. Tsoka ruuvasi oman ”toutaimensurman” siiman päähän ja heitti ensimmäisen heiton lähes vastarannalle asti. Lähes heti vaappua kävi jokin suurempi kala hieman niistämässä ja jätti komeat pyörteet Tsokan vaapun taakse. Kala ei kuitenkaan ottanut enää mihinkään, vaikka koko tiimi pommitti tärppikohtaa hetken aikaa yhtenä keskityksenä.

Hetken aikaa tiimi kalasteli taas rauhassa, kunnes Jatan Hirvakseen tärähti. Kala potki muutaman sekunnin lujasti vastaan ja IRTOSI. Jatan karjaisu kalan perään saattoi vielä varmistaa, ettei sama kala tainnut hetkeen syödä yhtään mitään. Kalaa näkyi koskessa olevan ja tiimi jatkoi heittelyä ahkerasti.

Make siirtyi hieman alavirtaan päin ja kopaisi punaisella nilsulla erään hyvännäköisen kiven vierusta. Ei vaatinut montaa heittoa kun kuului jo hihkaisu alavirrasta että kala on kiinni. Kala väsyi suhteellisen nopeasti ja Kaliumi haavasi sen rantaviivan paremmalle puolelle. Maken toinen kirjolohi, painoa 800g. Kovin pieniä olivat kirjolohet tänä iltana.

Loppuillasta emme enää saaneet kaloja siiman päähän vaikka paras iltahetki oli käsillä. Yllättävän aikaisin hiljeni kuokkalankoski sinä iltana.

Illalla tiimi siirtyi reissun tukikohtana toimineelle Jatan mökille pitämään taktiikkapalaveria seuraavan päivän kalastukselle.

Lauantai

Lauantain kalastusta päätettiin jatkaa Lempäälän koskilla. Kalastus aloitettiin aamuvarhaisella alemmalta kuokkalankoskelta. Koski oli saanut olla yön rauhassa ja teorian mukaan Maken kiven vierestä piti löytyä aamulla edellisiltaa isompi kala. Keli oli muuttunut aika radikaalisti todella pilviseksi. Tihkusateessa tehtiin ensimmäiset heitot koskelle. Aluksi koski vaikutti taas hiljaiselta, kunnes vuorostaan Kaliumin vaappuun iski kala. Kala käväisi heti pinnassa möyräyttämässä ja irtosi nopeasti koukuista. Sen verran ehti olla kiinni ja säikähtää ettei ottanut enää uudestaan uistimeen. Alempi kuokkalankoski ei antanut enää muita tapahtumia aamulle, mikäli sellaiseksi ei lasketa Tsokan 20g kiiskeä, jonka kanssa hän poseerasi kamerallekin oikein monen kuvan verran.

Seuraavaksi siirryttiin virrassa hieman ylöspäin maantiesillan läheistä maastoa kopaisemaan. Jata & Make aloittivat kalastuksen siltapilareiden läheltä. Tässä paikassa käväisi kivannäköisiä mulahduksia pinnassa vähän väliä. Jokin kala saalisti parhaillaan. Ei muuta kuin vaaput veteen, eikä aikaakaan kun Maken vaappua vietiin taas. Nyt oli kalalla painoa selvästi enemmän ja Maken kelan jarru vaan huusi, kun kala syöksyi alavirtaan. Make väänsi jarrua hieman tiukemmalle ja hieno väsytys saattoi alkaa. Jata odotteli haavin kanssa, kun Tsoka ja Kaliumikin juoksivat seuraamaan esitystä. Kala alkoi lähestymään rantaa ja kävi pinnassa näyttämässä pilkullista kylkeään. Kiinni oli taas kirjolohi. Make väsytteli kalan taitavasti ja ohjasi kalan haaviin. Kala puntariin ja tuloksena 1,92kg kirjolohi. Hieno kala.

Tsoka innostui kalasta niin että meni saman tien Maken paikalle heittelemään samaa paikkaa. Heti ensimmäisellä heitolla tärähti taas! Nyt oli hieman pienemmän tuntuinen kala kiinni. Tsoka väsytteli kalan rauhassa haaviin ja tuloksena oli hieno 1,50 kg kirjolohi. Hyvällä syönnillä oli kalat. Tässä kohtaa alkoi Jatallakin oppaan paineet vähentyä, kun hän huseerasi haavin kanssa nostelemassa kaloja kuiville. Illaksi oli kirjofilettä tarjolla ruuaksi.

Tätä samaa kohtaa koskesta kalastettiin vielä ahkerasti uusien kirjolohien varalta, mutta enempää emme kaloja saaneet.

Seuraavaksi olikin sitten vuorossa Välikoski, joka sijaitsee kuokkalankosken ja rautatiesillankosken välissä. Tämä koski osoittautui kuitenkin haastavimmaksi SP-tiimille. Koskella vietettiin muutama tunti, mutta minkäänlaisia kontakteja kaloihin ei saatu. Tsokan edessä läiskähteli välissä toutaimiksi epäiltyjä kaloja, mutta siiman päähän ne eivät kuitenkaan hairahtaneet.

Välikosken jälkeen pidettiin ansaittu makkaranpaistotauko ja juonittiin suunnitelma loppuillaksi. Tiimi siirtyi rautatiesillankoskelle, joka olikin ottavannäköinen heittelypaikka. Noin puolen tunnin päästä Jatan vaappuun tärähti. Kala iski lähes rannan vieressä ja kävi näyttäytymässä nätin kokoiseksi kirjoloheksi. Kaliumin tullessa haavaamaan kala kävi vielä kerran pinnassa ja irtosi komean potkun saattelemana vaapusta. Jatan huono onni jatkui.

Keli alkoi huonontua entisestään ja sade yltyi tihkusateesta oikeaksi vesisateeksi. Tiimi päätti lopettaa kalastuksen Lempäälässä ja alkoi siirtyä kohti toutainvesiä Nokian Siuronkoskelle. Siurolla virta oli heikentynyt, mutta ei sentään seisonut niin kuin edellisellä kerralla. Siurolle tiimin vahvuus kasvoi vielä yhdellä vierailevalla tähdellä, kun Janne tuli antamaan tulitukea heittelyyn. Siuronkosken pääpaikat olivat nopeasti kopaistu ja tiimin jäsenet alkoivatkin tuskastua paikan rännimäisyyteen ja kalastusalueen lyhyeen mittaan. Varsinkin Tsokan ilme alkoi jo näyttää siltä, että kohtapuoliin syötiksi laitetaan reissun opas, kun tällaisille koskille tuodaan.

Tilanne Tsokan osalta kuitenkin nopeasti muuttui, kun keskivirrasta tärähti. Kiinni oli raskaan näköinen mörkö, joka juroi ja potki ankarasti vastaan. Jata huusi muutkin tiimiläiset seuraamaan väsytystä. Tsoka ei antanut tuumaakaan periksi ja väsytteli kalaa rauhassa. Välillä pinnassa kävi komea möyräisy ja hopeinen kylki vilahteli, kun iso toutain taisteli virrassa. Kaksikin kertaa toutain näytti jo väsyvän ja tulevan haavimisetäisyydelle, mutta molemmilla kerroilla kala syöksyi vielä takaisin virtaan. Aikaa myöten kala kuitenkin alkoi väsyä ja Tsoka uitteli kalaa rantaveteen. Jata haavasi toutaimen rannalle ja kaikki ihailivat hetken komeaa kalaa. Kalan suuren koon takia se punnittiin varmuuden vuoksi haavissa, jotta kala ei saisi pystyroikotuksessa sisäisiä vammoja. Puntari ilmoitti tulokseksi komean SP-tiimin toutainrekordin 4,02kg, josta vähennettiin haavin paino 380gr. Virallinen punnitustulos kalalle on siis 3.64 kg. Kalasta otettiin nopeasti kuvia ja se päästettiin takaisin vapauteen kiitosten kera.

Seuraavat hetket Tsoka kalasteli taas sama tuttu muikea virne suupielessä kuin särkisalon reissulla kun suurin hauki oli noussut veneeseen. Kaatosikari enää puuttui. Yksi reissun toiveista oli toteutunut, toutain oli aivan uusi tuttavuus Tsokalle ja Jataa lukuun ottamatta muillekin tiimin jäsenille.

Kalastusta jatkettiin hyvällä innolla vielä tovi, mutta enää emme saaneet tärppejä ollenkaan. Yhdeksän jälkeen oli aika siirtyä mökille paistamaan kirjolohifileitä ja lämmittämään saunaa.

Sunnuntai

Sunnuntaina kalastusaikaa oli ainoastaan aamusta pari tuntia, joten tiimi oli jo viideltä ylhäällä ja nopeasti koskella. Tiimin pitkänmatkalaisten piti lähteä jo kahdeksalta ajelemaan oulua kohti. Jata, Janne ja Tsoka kalastelivat vielä jonkin aikaa, mutta kalat olivat aivan hukassa. Niinpä lopputiimikin pakkasi tavarat autoon ja lähtivät suunnittelemaan uusia kalareissuja kesälle.
Tämän vuoden Pirkanmaan Grand Prix oli oikein onnistunut ja saaliinkin puolesta hyvä reissu. Ensi vuonna reissu otetaan ilman muuta uudelleen.

- SP-Team


Luettu 510 kertaa

Reissussa mukana

Make, tsoka, Jata, KaliumiTiimin logo

Piilota kommentit

Kommentit

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy lisätäksesi kommentin.
10.05.2009ykkönenTykki reissu jäätävästi kerrottuna :)
10.05.2009oppipoikaToutain on mystisin kala minkä tiedän. Olen sen pyyntimolskauksia ja vieheen perässäuinteja useita nähnyt, mutta saanut en ole. Mukavaa että kokenutkin kalamies kokee jotain uutta, olkoon onneksi.
11.05.2009pokaHyvää rapsaa!!
11.05.2009hartsa79Komeita kaloja! Tsoka, kyljen väri on oikea :)
11.05.2009MakeJoo, kyllä oli rento reissu. Kiitokset Jatalle majoituksesta ja opastuksesta. Jospa sitä itekki sais ens kerralla sen mahtisärjen siiman päähän.
11.05.2009tsokaSuurkiitokset mukana olleille ja Jatalle ,joka otti oppaan toimet niin vakavasti että kun kala ei siurolla oikein napannut ,niin Jata päätti hauskuttaa meitä laskeutumalla kaikkine vermeineen apinapooliin homma vaikutti jokseenkin vaaralliselta .opastus oli huippuluokkaa ja meno rentoa vaikka siuro itsessään ei mitään koski nimeä ansaitsekkaan , ränni sopisi paremmin . 2 omaa ennätystä oli oma saldo ,mutta helppohan se on ennätyksiään laitella uusiksi lajeilla joita ei ole ennen pyytänyt ,Vai onko ?
12.05.2009JataEipä kestä, alkaa nuo oppaan hommat olemaan jo aika tuttuja kun paljon on käynyt kavereita mahtisärkeä pyytämässä.. Ei se Tsoka kovin helppoa ole ennätysten uusiksi laittaminen vaikkei olis lajia ennen pyytänytkään. Tuo toutainhan on koko tiimin rekordikala.
KuvaLajitteleAikaKalaPainoPituusPisteetKalastusmuotoVesistö
Toutain 3,64 kg09.05.2009
19:00
tsoka
Toutain 3,64 kg - 441p Heitto Nokia,
Siuronkoski